Annons

I somras genomförde kommunen en medborgardialog för att ta reda på hur kommuninvånarna vill att framtidens badanläggning ska se ut.

Kommuninvånarna har fått tycka till om framtidens bad på Rosenlundsbadet. Nu presenteras resultatet.
Foto: Arkiv

il


Foto: Faksimil


Foto: Faksimil


Foto: Faksimil

1 202 personer besvarade enkäten. 64 procent av de som svarat på enkäten är mellan 20 och 50 år. 58 procent är kvinnor, 40 procent män och två procent har uppgett svaret "något annat”.

Resultatet visar att vatten- och lufttemperatur är en viktig faktor för badbesökarna. Kommunens kultur- och fritidsförvaltning konstaterar att det därför är en viktig fråga att beakta i ett nytt badhus för att besökarna ska trivas.

Det är framför allt vuxna som prioriterar temperaturen. För de mindre barnen är attraktioner och aktiviteter i badet viktigast medan gym och träningslokal blir viktigare för åldersgruppen 12-19 år och vuxna över 50 år.

Annons

På frågan vad som kan bli bättre på Rosenlundsbadet svarar deltagarna i enkäten:

Milj..

På frågan vad som kan bli bättre på Rosenlundsbadet svarar deltagarna i enkäten:

Miljön, buller vid vågor, lukt från avloppen, temperaturen (kallt i vattnet och omklädningen), trivseln, tillgänglighet (svårt att få plats på helger), för många trappor, tider i bassäng, bättre låsfunktion, tydligare skyltar, fler duschar, avskilda rum för omklädning, servering (både godare och nyttigare), bättre skyltning, fler fikabord, attraktioner-vattenfall, rutschbana som man kan åka flera i samtidigt, tunnlar och längre ström.

Källa: Jönköpings kommun

Vill ha utebad

Besökare utanför Jönköpings kommun önskar i högre grad utebad och hopptorn än kommuninvånare. Personer över 19 år rankar relax relativt högt och det är något mer prioriterat av sällanbesökarna än de som besöker simhallen regelbundet.

– Dialogen med fokusgrupper är viktigt och bör fortsätta även i nästa steg, när ett lokalprogram för ett framtida badhus tas fram, skriver Martin Gårlin, avdelningschef idrott och förening, kultur- och fritidsförvaltningen, på kommunens hemsida.

Kommunen konstaterar att badfrågan engagerar många, men det finns inget entydigt svar på vad badhuset ska innehålla. En del nämner bättre plats för motionssim och mer fria tider i en liten bassäng/undervisningsbassäng för bad, lek och möjlighet att öva på vattenvana och simkunnighet.

Vill ha saltvatten

Andra nämner att man önskar rena och fräscha dusch- och omklädningsrum och någon nämner saltvatten i stället för klor. Någon lyfter fram äventyrsbadet i Sävsjö som en modell för hur Jönköpings bad ska se ut i framtiden.

Det finns ett önskemål om att vara mer i mindre bassänger även i veckorna och kommunen har även fått in önskemål om höj- och sänkbar botten.