Annons

Den har kallats en av kommunens viktigaste utmaningar. Och med en knapp vecka till valet kommer Moderaterna med fem nya förslag för att öka bostadsbyggandet i Jönköpings kommun.

De fem förslagen presenterades på en pressträff på måndagen.

Moderaterna vill förändra perspektivet på bygglovsprocessen. Tjänstemännen föreslås få full delegationsrätt på att bevilja bygglov. Ett avslag måste beslutas av politiken.

– På förra mötet hade Stadsbyggnadsnämnden 85 ärenden. Där har vi fritidspolitiker som ska sätta sig in i 85 olika frågor utan någon egentlig spetskompetens. Det här skulle göra processen mycket snabbare. Tjänstemännen behöver då inte heller skriva lika mycket till nämnden, säger kommunalrådet Peter Jutterström.

Riksdagsledamoten Mats Green:

– Man vänder på hela perspektivet där ett beviljande nästan är normaltillstånd. Om man inte ska bevilja ett bygglov måste det motiveras och upp till politiken för ett beslut.

Annons

Korta handläggningstiden

Det andra förslaget handlar om att ge byggherrar möjlighet att driva planprocessen så att förvaltningsresurser kan frigöras.

– Det blir stopp på vår förvaltning, tyvärr. Det beror på massa olika saker. Delvis har de otroligt mycket att göra. Men vi tappar också personal och nya ska in. De här byggherrarna har skickliga arkitekter och planingenjörer som skulle kunna göra det här bra, säger Jutterström.

Riksdagsledamoten Helena Bouveng fyller i:

– Byggherrar kan också ha bra idéer och tankar om hur man bygger upp områden med grönområden och liknande.

Moderaterna vill dessutom införa en tidsgräns på handläggningstider till sju veckor i stället för lagens nuvarande tio veckor.

– Vi vill ha ned den till sju för att få riktig stuns i den. Kan vi lösa de första två punkterna tror jag att tiden finns för att hinna med att göra det på sju veckor och sätta lite extra fart på det hela, säger Jutterström.

Kaxiga utspelet: Ska bli bäst i Sverige

Partiet vill också digitalisera bygglovsprocessen för att kunna frigöra handläggarresurser, öka konkurrensen, underlätta för mindre byggaktörer och för att kunna ge snabbare svar till sökanden.

– Vi upplever att de många duktiga, små byggaktörerna som vi har i vårt län som har många duktiga inte riktigt kommer till för det är långt och krångligt. Då blir det bara de stora drakarna som tar hem saker och ting, säger Bouveng.

Det femte och sista förslaget som partiet presenterade på måndagen handlar om att införa en småhusgaranti och småhusstrategi för att Jönköping ska bli landets bästa kommun för barnfamiljer att bo i.

– Det handlar om fler villor och småhus i alla delar av kommunen. Det ska ges hög prioritet. Vi har koncentrerat oss på stora byggen där man får mycket för insatt kapital, som till exempel lägenheter. Men det är också helt nödvändigt att vi får till villor och småhus. Det finns massor med människor som står i kö i väldigt många år, säger Jutterström.

Som en del i att kunna uppfylla garantin vill partiet jobba med prefabricerade lösningar, det vill säga hus som byggs på annan ort och sedan enkelt monteras ihop på plats. Moderaterna vill också arbeta med så kallade typgodkännanden.