Men vad står då på önskelistan i Småland och på Öland och Gotland? En stor grannfri enplansvilla eller gård nära naturen.

Funderar på att flytta

I Småland bor man störst i Sverige. 43 procent lever i ett hem på över 140 kvadratmeter, 13 procent har minst 180 kvadrat. Nästan sex av tio bor i villa eller radhus vilket är flest i Sverige och lika många har minst fem rum.

Fyra av tio (39%) har funderat på att flytta under det senaste året. De vanligaste anledningarna är att man vill bo större (28%) och att man vill bo i en annan stil och boendeform (22%). Lika många låter bli att flytta på grund av bristande utbud (48%) som av ekonomiska skäl (47%).

– I Jönköping är det en stor efterfrågan på praktiskt och modernt boende med välplanerad planlösning och gott om förvaring. Drömhemmet ska gärna innehålla stora sociala ytor och bekvämligheter som balkong och uteplats, säger Amelie Sjöbring, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Jönköping.

Annons

Helst enplansvilla

I Småland vill man helst bo i enplansvilla, här är drömmen om enplansvillan starkast i Sverige (30%), men också om en egen gård. Hela 22 procent vill köpa en egen gård och drömbostaden ska helst vara i sekelskiftesstil (22%) eller vara nyproducerad (18%).

Småland och öarna är även de mest grannskygga regionerna i Sverige. 38 procent vill undvika att köpa en bostad som har grannar nära inpå. Smålänningarna värdesätter nämligen närhet till naturen mest av alla i Sverige. Hela 27 procent uppger att närhet det är det viktigaste i valet av ny bostad.

Det viktigaste i valet av ny bostad är i övrigt att den har låga driftskostnader (84%), vilket smålänningarna värdesätter mest av alla i Sverige, följt av att den är lättskött (75%).

Servicetjänster som efterfrågas mest

1. Gym eller träningslokal, 29%

2. Övernattni..

Servicetjänster som efterfrågas mest

1. Gym eller träningslokal, 29%

2. Övernattningslägenhet för vänner och släkt, 27%

3. Hantverks- och vaktmästartjänst, 25%

Topp 5 boendeformer

1. Enplansvilla (30%, jmfrt med riket 24%)

2. Gård (22%, jmfrt med riket 16%)

3. Flerplansvilla (17 %)

4. Bostadsrätt (11%, jmfrt med riket 19%)

5. Hyresrätt (10 %)

Topp 3 byggnadsstilar

1. Sekelskifte (22%)

2. Nyproduktion (18%)

3. Nybyggd bostad* (10%)

I sitt nästa boende vill man helst undvika…

… ont om förvaringsutrymme (46%)

… för mycket att underhålla och renovera (46 %)

… störande ljud (43%)

… grannar nära inpå (38%)

… För mycket att ta hand om i trädgård (32%)

… trappor (31%)

… känsliga grannar (för t. ex ljud/fest) (24%)

… För mycket att städa (22%)