Annons

Josefin Sers tar upp ett fotografi. På bilden syns flera barn som bor i ett flyktingläger i norra Grekland.

Fotografiet – som tagits av Stephen Dover – är en del i den utställning som invigs på Kulturhuset i Jönköping på fredag.

Bakom utställningen står organisationen Marbles som Sers grundade i oktober. Målet är att belysa hur flyktingarna lever, framför allt i Grekland.

– Vi vill berätta att människor fortfarande flyr och anledningen bakom. Det är dåliga förhållanden i Grekland just nu. Flyktingar bor i läger i flera år och bara väntar på att något ska hända. De kan inte åka hem, de kan inte åka vidare eller vara kvar, säger Sers.

Sers tankar på att börja jobba med flyktingar och utsatt människor kom för några år sedan när hon bodde i England. Där fann hon intresset för att börja arbeta med människor och integration.

Annons

Josefin Sers, 27, studerar just nu till socionom. Hon vill i framtiden göra sin nya organisation ännu större.
Foto: Adam Jönsson

Efter en tid som volontär i småbyar runt om i Asien åkte hon till ett flyktingläger i norra Grekland nära gränsen till Makedonien.

– Jag var där i en månad. Då kände jag att det var det här jag ville göra, säger Sers.

Därefter tillbringade den nu 27-årige Jönköpingsbon sommaren i ett annat flyktingläger i Aten innan hon vände hem till Sverige.

Organisationens namn kommer från det engelska ordet för kulor då barnen i de flyktingläger som Sers besökt lekte med just kulor. Det spelade då ingen roll vilket land de kom ifrån eller vilket språk de talade eftersom alla kunde vara med och leka.

”Vi siktar högt”

Sers studerar just till socionom och vill efter sin examen jobba vidare med sin nybildade organisation.

– Jag vill göra det som ett KFUM fast för nyanlända. Jag vill göra det till en mötesplats där alla kan mötas, integrera och dela information och erfarenheter. Det är mitt mål att göra det till något stort i Jönköping, säger Sers.

Utställningen kommer efter den inledande helgen på Kulturhuset att visas på Nyfiket, Stadsbiblioteket, Öxnehaga bibliotek och Råslätts bibliotek. Därefter flyttar utställningen vidare till Vivilla i Örebro.

– Förhoppningen är att ta det ännu längre. Det här är en utställning som inte går ut. Vi har en annan utställningen också. Så finns det intresse så finns det en annan som är redo. Vi siktar högt, säger Sers.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app