Annons

På tisdagseftermiddagen informerades personalen på Elgigantens distributionscenter på Torsvik söder om Jönköping att ingen av de visstidsanställda kommer att vara kvar i nuvarande anställningsform. Elektronikjätten ska i stället ta in personal från bemanningsföretag framöver.
– Vi har inte sagt upp några tillsvidareanställda utan de som berörs har varit kontrakterade till och med 10 januari i år. Vi minskar personalen kraftigt vid den här tiden varje år eftersom februari och mars är våra lugnaste månader på året, säger Harry Mulic, logistikdirektör för Elgiganten i norra Europa.
Mulic uppger att antalet visstidsanställda varierar över tid och kan inte säga exakt hur många som berörs den här gången.

Ingen minskad orderingång
– All visstidsanställning upphör. Vi har i stället valt att använda oss av bemanningsföretag i ett och ett halvt till två år framöver. De flesta som önskar jobba vidare hos oss kommer att få göra det. De som berörs ges även möjlighet att söka andra jobb som finns hos bemanningsföretagen. Det gör att de kan bredda sig, säger han.
Mulic understryker att detta inte är någon effekt av minskad försäljning eller orderingång.
– Definitivt inte. Vi har haft en fantastisk peak under november och december, vi bibehåller inte bara vår position utan har skaffat oss ett större gap till våra konkurrenter. Det handlar inte om några neddragningar. Vi har tvärtom mer att göra än någonsin, säger han.

”Lära sig köra en Ferrari”
Elgiganten bygger just nu ut sitt distributionscenter med en automatiserad anläggning. Den ska tas i bruk i september månad i år, och efter det kommer det bli en process att få allt att fungera.
– Den är komplex, och personalen behöver utbildning för att lära sig den. Det blir som att lära sig köra en Ferrari på rätt sätt så att den inte hamnar i diket. När allt sitter har vi inte samma behov av personal som nu, säger Harry Mulic.