Det var en något avvaktande inledning på den första perioden, Färjestad gick inte ut så hårt som hade gått att tro på förhand. Istället var det HV71 som hade de första anfallen i matchen och stod upp bra.

En bit in på perioden skulle David Ullström dela ut en tackling, men han missade motspelaren och for rakt in i sargen. Ullström reste på sig och åkte rakt ut till omklädningsrummet. Smällen var så kraftig att HV-forwarden bröt armen.

Några minuter senare tog HV71 ledningen, Martin Thörnberg gjorde som han gör bäst och drog iväg ett rappt handledsskott. Pucken satt aningen billigt bakom Färjestads målvakt Stefan Steen.

Målet blev periodens enda och HV ledde efter 20 minuter.

HV71 kontrollerade matchbilden på ett tryggt och säkert vis även under stora delar av den andra perioden. Färjestad hade stora problem att få till några chanser ner mot Linus Söderström, som utstrålade ett väldigt lugn i sitt mål.

När hemmalaget fick chansen i powerplay skulle det dock bli kvitterat. Magnus Nygren sköt från blå, och John Persson kunde styra in pucken bakom en chanslös Söderström.

1:20 senare tog HV71 tillbaka ledningen. Pär Arlbrandt sköt ett slagskott, och Steen släppte en retur rak till Ted Brithén som kunde lägga in pucken i tom bur. Målet innebar att HV gick till vila med uddamålet även efter två perioder.

HV kontrollerade spelet även i den tredje, Färjestad hade svårt att komma till och skapade få lägen på HV71. Efter drygt sex minuter fick HV spela powerplay, och då utökade laget sin ledning.

Erik Christensen passade till Dylan Reese som sköt direkt, Martin Thörnberg stod framför mål och styrde in pucken till 1-3.

Med knappt halva perioden kvar att spela fick hemmalaget en gyllene chans att ta sig in i matchen på allvar. Joel Eriksson Ek blev hakad i ett friläge och det blev straff för Färjestad. Men Linus Persson sköt ett tamt skott som Söderström inte hade några större problem att rädda.