Annons

- Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos", säger åklagaren Britt-Louise Viklund i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Åtalet är unikt eftersom det är första gången som dråp prövas som brottsrubricering.

Om mannen inte fälls för dråp vill åklagaren att 24-åringen ska dömas till vållande av annans död, grovt brott.

Männen som har köpt drogerna varsamtliga mellan 24 och 35 år gamla när de avled.

Fentanylanalogen klassades i oktober 2017 som hälsofarlig vara och i december 2017 som narkotika. Det räcker med en mycket liten dos för att den ska vara dödlig.

Annons

Utredningen har bedrivits sedan hösten 2017 med många förhör bland annat med anhöriga till de avlidna, teknisk utredning och analyser av mängder av beslag. Den misstänkta mannen var inledningsvis häktad i knappt två månader men släpptes då han inte ansågs kunna skada utredningen längre.

Den misstänkte förnekar brott men åklagaren vill se en fällande dom.

- Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos, säger Britt-Louise Viklund.