Annons

Under söndagen hölls det andra mötet för att diskutera framtiden för flick- och damfotbollen i Jönköping. Tidigare har ett möte hållits på Sandagymnasiet för representanter från föreningarna i stan, mest blev det tränare som dök upp. Steg två blev ett möte för spelarna och den 6 mars kommer ett tredje möte att hållas med ledarna från föreningarna.

I samband med mötet under söndagen hölls en träningsmatch med Sandra Wuopio, coach, från Sandagymnasiet, ett initiativ som tagits av Mariebo och J-Södra. 167 personer mellan åtta och fjorton år hade anmält sig. Spelarna fick även möjlighet att titta på matchen mellan Husqvarna FF och Mariebok IK.

Vill behålla spelarna

– Vi vill att även Jönköping ska få ett elitlag i damfotboll framöver. Vi har märkt att ansökningarna till Sanda har minskat då eleverna hellre vill söka sig till områden där de får möjlighet att spela så högt upp som möjligt. Vi vill behålla spelarna härifrån, säger Johanna Karlsson, ansvarig för spelarutbildningen på Smålands Fotbollförbund.

Hon tror på att Jönköping ska kunna få fram ett elitlag i damfotboll, men menar att det gäller att en förening tar täten i ett samarbete för att få detta att bli verklighet.

Annons

– Sedan är det viktigt att de andra föreningarna runtomkring accepterar att en förening tar täten som kommande elitförening, säger Johanna Karlsson.

– Det finns i dag ingen uttalad förening som går i täten för detta, men Mariebo har sagt sig ha ambitionen att kunna vara den föreningen. Det är också Mariebo som ligger bäst till just nu, säger Sandra Wuopio.

22 sökande förra året

Förra året sökte 22 personer till Sandagymnasiet. Senast erbjöds tolv personer plats, vilket är mer än vad det brukar vara.

– Vi vill skapa en bra miljö för spelarna i skolverksamheten. Det är en bra nivå på de här spelarna, säger Sandra Wuopio.

Filippa Landén, elva år, var en av spelarna på söndagens träning. Då det ännu är ett tag kvar tills hon börjar gymnasiet, så har hon ännu inte funderat på om Sanda kan bli aktuellt för henne. Men hon berättar att fotbollen varit en stor del av hennes liv sedan hon varit sex år.

– Jag brukar spela på alla positioner. Jag brukar träna på tisdagar och söndagar, berättar Filippa Landén och avslöjade att Zlatan är hennes största idol inom fotbollen.