Jönköping stod senast som värd för kanot-SM 2014. Då stod Jönköpings Kanotklubb ensamma för värdskapet, men den här gången är det ett samarrangemang med Huskvarna Kanotklubb.

– Det underlättar mycket eftersom vi inte är så stora klubbar. När vi är två blir det enklare, annars bränner man nästan klubbmedlemmarna, säger Joacim Petersson, ordförande i Jönköpings Kanotklubb.

Brist på vatten har ställt till med problem för arrangörerna. Vattenståndet är så lågt att man har fått bygga om banorna.

– Vattnet är minst 20 centimeter lägre än det ska vara. Vi har fått sänka vajrarna med tyngder för att inte kanoterna ska fastna med rodret i vajrarna, förklarar Petersson, som understryker att det inte är någon fara nu.

Nästan 300 deltagare

– Nej, inte nu när vi har gjort de här åtgärderna. Vi får informera de som kör motorbåt att de inte ska köra över vajrarna, men det är sådant vi löser.

Annons

Arrangörsföreningarna utlovar en kanotfest vid den nya kanotstadion i Knektaparken och spännande tävlingar på Rocksjön. Under de sex dagar som mästerskapet pågår ska det paddlas i åldersklasserna D/H 14-D/H 16 juniorer, seniorer samt veteraner. Det kommer att köras både K1-lopp samt besättningslopp i K2 och K4.

Totalt väntas närmare 300 deltagare till Jönköping. Bland dem märks Fabian Paldanius, Fredrik Karlsson samt systrarna Hannah, Paula och Luise Sackbrock från JKK och Emma Andersson, Alva Johansson och Agnes Klahr från HKK. Dessutom kommer både Anders Gustafsson och Sofia Paldanius, som annars har lagt av, att vara med.

”Vill komma hit”

Förutom sprinttävlingarna kommer även SM i drakbåt att avgöras. De kör i tiomannabesättning plus trumslagare.

– Kanotsverige vill komma hit. Det finns inte så många som klarar av ett sådant arrangemang, utan det brukar gå runt mellan fyra-fem klubbar. Vi är den enda klubben som har en sådan här läktare, ingen annan är i närheten av något liknande. Sedan ligger vi både centralt i staden och centralt i Sverige, konstaterar Joacim Petersson.

Det är fritt inträde under SM-tävlingarna, och arrangörerna hoppas att en del publik tar sig till Rocksjön.

– Det är en väldigt familjär folkfest och dessutom är det hyfsat intensivt, det är inte mycket dötid, säger Helena Schörling, ordförande i Huskvarna Kanotklubb.

Läs mer på tävlingens webbplats!