I slutet av mars skrev Jnytt om Husqvarna IK och att ett av deras ungdomslag inte längre ville träna i Öxnehaga sporthall eftersom det var stökigt runt hallen på kvällstid.

"Läget är bra"

Ett halvår senare är stämningen helt annorlunda på Öxnehaga. Ahmed Hamoud jobbar på fritidsgården Forum och han säger att det är lugnt på området.

- Läget är bra. Vi har ny personal här, men det är ju inte bara därför det är lugnare. Många av ungdomarna fick sommarjobb på området och där var Vätterhem delaktiga. Då fick ungdomarna byta om och äta frukost här innan. Vi har byggt upp en relation och det har varit lugnt här uppe under våren och fram tills nu, säger Hamoud till Jnytt.

Annons

Uli Wollrab jobbar på biblioteket på Öxnehaga. Och han känner också att området är lugnare nu.

- Jag uppfattar Öxnehaga som ett trevligt område. Här samlas folk från jordens alla hörn och det finns en sammanhållning där barnen är en källa till glädje. Vi har fått en del ungdomar att hjälpa till här på familjesöndagar, säger Wollrab.

- Det har funnits perioder när det varit stökigt, men inte under det sista. Åtminstone inte här på biblioteket och det är något jag upplever som positivt, det är glädjande, fortsätter han.

Bra samverkan mellan olika parter

Ahmed Hamoud berättar att de från fritidsgården en gång i veckan sitter i möte med Assyriska och Vätterhem på biblioteket. Där stämmer de av läget och tar tag i eventuella problem. Han lyfter fram att samverkan mellan olika aktörer som finns på Öxnehaga är stark.

- Vi har kontroll här uppe nu, och vi har kommit närmre ungdomarna och de lyssnar på oss. Vi har byggt relationer och det är viktigt att vi inte ser ungdomar som problem, vill de ha hjälp med att byta skola eller liknande så vände de sig till oss. Om vi ser dem som problem så blir det sämre, man ska alltid tro på ungdomarna.

- Ofta kanske det är andra generationens invandrare som växer upp i områden med mestadels invandrare. Då skapas en slags förvirring, du är inte invandrare och du är inte svensk. Det är ett samhällsproblem där du inte är delaktig, utan står utanför, avslutar Ahmed Hamoud.

Senare på Jnytt: Satsningen fick de unga att ta ansvar

Öxnehaga har blivit lugnare, något som Uli Wollrab på biblioteket tycker är glädjande.
Foto: Erik Boström