Annons

I fredags stod det klart att Filip Sandberg återvänder till HV71 efter lite mer än en säsong i Nordamerika. Sedan dess har det varit ett par intensiva dygn för forwarden, som har lämnat USA för Sverige. På måndagen äntrade han isen i Kinnarps Arena för att göra det första träningspasset med sitt nygamla lag.

– Det är fantastiskt kul att vara tillbaka. Jag känner igen allihop i laget, så det är inga konstigheter. Det kändes inte jättebra direkt. Men det är skönt att komma igång igen, jag ser fram emot de kommande matcherna, säger han.

Ytterligare två träningar återstår innan det är dags för första matchen – och det är Brynäs som står för motståndet. Samma Brynäs som HV71 besegrade i sjunde och avgörande SM-finalen 2017. Det var Sandbergs sista match innan NHL-äventyret stod för dörren.

Annons

– Det ska bli fantastiskt kul att lira inför fansen. Jag ser verkligen fram emot den här veckan, säger Sandberg, som inte känner av tidigare skador.

– Jag är fit for fight. Jag har haft problem med knäet och lite andra skavanker, men det är glömt nu.

”Ganska smidig process”

Sandberg sattes upp så kallad unconditional waivers efter att han valt att bryta sitt kontrakt med San Jose Sharks, och ett drygt dygn senare presenterades han som HV-spelare. Det nya kontraktet sträcker sig över säsongen 2020/21.

– Det var en ganska smidig process. Det var ömsesidigt från båda parter, det var inga hard feelings utan de förstod mitt val. De skötte det snyggt där borta, säger han.

– I somras funderade jag på hur jag skulle göra, och fungerade det inte så... Men jag bestämde mig för att åka över och pröva igen. Nu blev det som det blev och det är jag glad för.

Sandberg fick aldrig chansen i San Jose Sharks namnstarka NHL-lag, utan han huserade hela tiden i AHL och San Jose Barracuda. Där noterades han för åtta mål och elva målgivande passningar på 55 grundserie- och slutspelsmatcher.

– Det är tuff konkurrens. Det gäller att ta chansen när man får den, och jag fick inte riktigt min chans. Det fungerade jättebra socialt, och det gjorde beslutet svårare. Men jag var där av en anledning och det var att spela hockey. Förhoppningsvis är det inte slutet på den sagan.

Inget svårt beslut

Att skriva på ett nytt avtal med HV71 var inget svårt beslut för Filip Sandberg.

– Det var självklart att återvända hit, jag pratade inte med någon annan, säger han.

– Först och främst är det ett jäkligt bra lag. Jag har sett några matcher, men det har mest blivit någon period av matcherna eftersom vi tränade samtidigt. Det har sett ganska bra ut, jag tycker inte att tabellen speglar spelet. I dag var det bra fart på träningen och det finns många skickliga spelare i laget, så det blir en rolig utmaning.

Känner du press att leverera?

– Det är klart. Jag har höga krav på mig själv, det är inga konstigheter.

Vad hoppas du tillföra?

– Spelet framför mål, att vi har långa anfall och får dit pucken.

Hur har du förändrats som ishockeyspelare?

– Det är lite rakare spel där borta, så jag har utvecklat spelet på mål och att ta pucken till mål eftersom det är där som målen görs.

Filip Sandberg kommer att spela med nummer 19 på ryggen, eftersom siffra nio enligt egen utsago är en upp och nedvänd sexa. Därför påminner det mest om tröjnummer 16 som han bar innan.

JnyttTV: Hör vad Johan Lindbom säger om Filip Sandbergs återkomst och veckans träningar.

SHL