Särskild utbildning för vuxna, Särvux, bytte nyligen namn till Lärvux i Jönköping, och är den enda vuxenutbildningen som ligger kvar i kommunal regi. Namnbytet hänger något ihop med hur verksamheten har förändrats de senaste tio åren - från inriktning på omsorg till lärande och personlig utveckling. Namnet ska också kännas mindre exkluderande.

Tydligare mål
Sedan tre år tillbaka bedriver man verksamheten på Bäckadalsgymnasiet.
– Det innebär många fördelar. Vi har tillgång till ett bra bibliotek, här finns lärare som vi kan samarbeta med och det är nära att ta sig hit, säger Susann Gustafsson, specialpedagog och samordnare.
I arbetslaget arbetar sju pedagoger och man köper dessutom in en del tjänster till ämnen som idrott, matlagning och estetiska ämnen. Man har cirka 90 vuxenstuderande inskrivna.
Utbildningen har förändrats och man har idag hårdare krav på att eleverna ska nå tydligare mål på en begränsad tid.
För att få gå på Lärvux ska man vara 20 år eller äldre och ha diagnostiserad utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada.

Vill nå fler
– Men jag tror att det är många vi inte når, som är rätt trötta på studier efter gymnasiet och vill ha jobb och flytta hemifrån. Många skulle må bra av att komma tillbaka till studier efter några år, säger Susann Gustafsson.
Sedan ett år bedriver man också lärlingsutbildning inom fem inriktningar: bageri, kafé, restaurang och hotell - butik och handel - fordonsvård - vård och omsorg - skog, jord och trädgård. Man har hittills haft fem lärlingar ute. Just nu är de två.
– Alla har fått praktik inom det område de ville ha, säger Susann Gustafsson.

Vill möta kunder
Detta är en verksamhet som lockat en del med lindrig utvecklingsstörning, som känner sig överkvalificerade för att enbart gå de vanliga kurserna och helst vill få in en fot i arbetslivet. En av dem är Louise Holmström, Huskvarna, som sedan februari har en lärlingsplats i en Willysbutik.
– Jag tycker om människor där får jag möta kunder. Jag är alltid glad och positiv, det ska man vara mot kunderna. Jag arbetar på butiksgolvet med ansvar för drickakylen.
Hon hoppas kunna få ett fast jobb genom den här utbildningen - men högst på önskelistan just nu står att få ta truckkort.
Hon har tidigare gått utbildning inom Särvux i Dalarna.
– Men det funkar mycket, mycket bättre här, konstaterar Louise Holmström.