Annons

Matchfakta

Handboll, Landskamp

Sverige-Ryssland 29-18 (14-7)

Sveriges målskyttar: Niclas Ekberg,..

Matchfakta

Handboll, Landskamp

Sverige-Ryssland 29-18 (14-7)

Sveriges målskyttar: Niclas Ekberg, 8 (5), Mattias Zachrisson, 4, Jerry Tollbring, 3, Kim Ekdahl Du Rietz, 3, Simon Jeppsson, 2, Fredric Pettersson, 2, Hampus Wanne, Mikael Appelgren, Jim Gottfridsson, Linus Arnesson, Kim Andersson, Lukas Nilsson, Anton Lindskog.

Publik: 7 000, Kinnarps Arena.

För fjärde året i rad spelade Sveriges handbollslandslag en VM-förberedande landskamp i Jönköping – och precis som vanligt var det fullsatt i Kinnarps Arena. HV71:s hemmaborg hade fyllts av ungdomar som deltar i den årligt återkommande turneringen Hallbybollen.

Annons

Den här gången ställdes Sverige mot Ryssland, och i det svenska laget återfanns överraskande nog Jönköpingssonen Fredric Pettersson. Pettersson, med IK Cyrus som moderklubb, fanns inte med i VM-truppen men kallades in till helgens dubbellandskamp eftersom linjespelarna Andreas Nilsson och Jesper Nielsen saknades på grund av sjukdom respektive skada.

Pettersson fick ett första samtal från landslagsledningen i torsdags och ett dygn senare fick han beskedet att han skulle ansluta till resten av laget. Tvära kast med andra ord.

– Jag hade precis kommit tillbaka till klubblaget och kört två pass med dem. Men det var inget att tveka på när de ringde. Det är alltid kul att vara med landslaget och träffa killarna i laget igen, det är gamla kompisar till mig, säger Pettersson, som medger att han är besviken på att han inte kom med i VM-truppen.

– Självklart är det så. Jag vill alltid vara med, men det är bara att kämpa på.

Sverige hade all anledning att jubla när Ryssland besegrades med hela 29-18 i VM-genrepet i Kinnarps Arena.
Foto: Peter Gustafsson

Tuff start

Sverige fick en tuff start på mötet med Ryssland. Ryssarna gjorde matchens fyra av fem första mål, men sedan var det Sverige för nästan hela slanten. Blågult fick ordning på både försvars- och anfallsspel, ledde med 14-7 i paus och vann till slut med klara 29-18.

– Det var en väldigt bra insats. Det kändes som att de hade lite flyt de första fem minuterna, men sedan fick vi riktigt bra träff på dem i försvaret. Det gjorde att vi fick lätta kontringsmål. Det här var en väldigt bra start, det är något att bygga vidare på, säger Fredric Pettersson.

Den 29-årige mittsexan fick en del speltid och satte både 21-11 och 22-11 i andra halvlek.

– För mig var det en speciell match. Det är alltid kul att spela och göra mål inför hemmapubliken, det är häftigt. Även om jag stack tidigt är det speciellt att spela hemma, och jag är fortfarande obesegrad här. Man ser många som springer runt i Cyruströjor och tittar på de stora grabbarna, precis som jag själv gjorde när jag var yngre. Därför är det kul att ge tillbaka lite, säger han.

”Kan slå alla lag”

Sverige och Ryssland möts igen redan på söndagen, den här gången i Halmstad. Sverige spelar sin VM-premiär på fredag, då Egypten står för motståndet i Köpenhamn.

– Jag är med så länge vi stannar i Sverige, sedan får vi se. Det är bara att kämpa på i morgon också och köra hårt på träningarna, säger Fredric Pettersson, som tror på en framgångsrik svensk VM-turnering.

– Det känns som att det här laget blir bättre varje gång vi träffas, det ser väldigt spännande ut. Vi kommer att göra allt för att det ska bli så bra som möjligt. Vi kan slå alla lag vilken dag som helst, det gäller bara att hitta nivån. Vi får bara hoppas att skador inte förstör något.

Klicka här för att se bildspelet i appen!