Författaren Lena Ollmark var en av de medverkande på festivalen. Hon lockade framför allt många barn när hon i biblioteket berättade om konsten att skriva spökhistorier.

Allt började när hon som liten bläddrade i boken om Törnrosa och fick syn på den onda fen. Hon blev rädd, men samtidigt kunde hon inte låta bli boken. När föräldrarna gömde undan den för att hon inte skulle bli rädd, klättrade hon själv upp i bokhyllan och plockade fram boken från gömstället.

Snart växte intresset för att själv berätta spökhistorier och under dagen gav hon barnen tips på vad de själva kan tänka på när de vill skriva sina egna spökhistorier.

– I stället för att välja en miljö som kyrkogården eller ett ödehus där det alltid spökar, ta en för dig välbekant miljö och placera historien där. Då blir din berättelse ihågkommen, även om du själv flyttar därifrån, sa Lena Ollmark.

Annons

Medverkade under dagen gjorde även författaren Louise Halvardsson, som berättade om boken ”Svenglish” och hur hennes 30-årskris blev en dokumentärroman.

– När jag var 30 år tyckte jag att jag redan hade upplevt allt. Jag gav ut en bok som 25-åring, hade upplevt besvarad kärlek och rest runt i världen. Men en natt fick jag bara en galen idé, som senare blev verklighet, berättade hon.

Tanken var att hon under 30 veckor skulle bo en vecka var hos 30 olika personer och ställa 30 frågor var till dem. Samtidigt ville hon få svar på om hon skulle fortsätta att bo kvar i England eller flytta tillbaka till Sverige. Det hela ledde till att hon började jämföra Sverige och England.

– Under den här tiden lärde jag mig att man också måste ha små drömmar i livet. De är lika viktiga som de stora drömmarna, sa hon.

I samband med litteraturfestivalen släppte författaren Torsten Bengtsson även boken ”Alla bär på en historia”. Den handlar om människor som flytt till Sverige undan krig och förtryck, och i boken berättar de om hur de kom till Sverige. Torsten Bengtsson har lett ett projekt som resulterat i boken.

I filmen kan du höra en av de medverkande författarna, Louise Halvardsson, läsa en dikt om drömmar.