Annons

Att prideveckan är igång märks runt om i Jönköping. Regnbågsflaggor vajar i centrum, på Länstrafikens bussar och utanför flera av Region Jönköpings läns lokaler.

– Det känns i luften att det är på gång, säger Jakob Modigh, ordförande i Jönköping Qom ut.

Under de närmaste dagarna väntar ett antal föreläsningar, panelsamtal samtidigt som det finns informationsbord.

– Det finns fortfarande mycket inom HBTQ att belysa och lyfta fram, vi har inte på långa vägar nått jämställdhet. Det är viktigt att veta att det inte bara är en parad och missar allt annat, det finns många andra viktiga aktiviteter också. Man behöver anpassa samhället mer efter olika personer och olika behov och tankesätt. Därför är det viktigt att ha vetskap om de här föreläsningarna också, säger Modigh.

Annons

”Vuxit varje år”

HBTQ-frågor är något som väcker känslor och vållar debatt bland många. Jakob Modigh konstaterar att åsikterna är många och att engagemanget har ökat.

– Stödet växer från år till år, fler är med i paraden och visar engagemang i de här frågorna plus att de politiska partierna involverar sig mer och mer. Samtidigt växer de krafter som vill att vi inte ska finnas. Det har vuxit varje år och går framåt, säger han.

Landshövdingen talade

Måndagskvällens invigning, som hölls på Kulturhuset Spira, lockade knappt 100 personer.

Landshövding Helena Jonsson var en av dem som medverkade. Hon höll tal och klippte bandet tillsammans med Jakob Modigh, kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) och regiondirektör Agneta Jansmyr.

– Som chef på länsstyrelsen är det viktigt att vara med eftersom vi jobbar med frågor som mänskliga rättigheter och att alla ska ha samma möjligheter och rättigheter, säger Helena Jonsson, som tycker att prideveckan fyller en funktion.

– Det är viktigt att man uppmärksammar frågorna eftersom man kanske inte alltid tänker på det till vardags.

Kommer du gå i paraden på lördag?

– Jag missar tyvärr den eftersom jag ska vara med på Hushållningssällskapets landsbygdsmöte i Bottnaryd. Man kan bara vara på ett ställe på en gång.