Annons

Bakom satsningen står delägarna Ela Potepa, Emrah Shakir och Mari Kungavari.

Den nya boulebaren, som går under Boulala, kommer att öppna i Sandbergs tidigare lokaler på Smedjegatan i centrala Jönköping.

Vägg i vägg ligger restaurang Cyrano som ägs av Ela Potepas man Josh Mitkov. Tanken är att de båda verksamheterna ska samverka med varandra. Parets idé är att gästerna först ska kunna ta sig en bit mat i restaurangen för att sedan gå vidare till bouleplanen.

Boulebaren skulle enligt plan ha öppnat redan i höstas, men renoveringen av de gamla lokalerna har dragit ut på tiden. Man har bland annat varit tvungna att förstärka golvet för att det ska hålla för 15 ton stenmjöl fördelade på fem boulebanor.

– Vi har alltså burit på 900 hinkar med stenmjöl. Det har varit bättre träning än att gå på gymmet, säger Ela Potepa och skrattar.

Annons

Nu kan ägarna pusta ut. Efter en välbehövlig julledighet är det äntligen dags för premiäröppning av den nya satsningen.

– Det känns fantastisk att vi nästan är i mål. Det är mycket fjärilar i magen nu. Resultatet har blivit bättre än vad vi vågat drömma om, säger Potepa.

En känsla av Provance

De sammanlagt 200 kvadratmeter stora lokalerna, fördelade på två våningar, ska ge gästerna en känsla av att de befinner sig i Provence under olivträden.

– Boule är i vanliga fall en bra utomhussport och tanken är att lokalerna ska ge gästerna en känsla av att de befinner sig just utomhus, säger Potepa.

Man har bland annat byggt en öppningsbar glasvägg längs hela entrésidan som gör att rummet går ihop med Smedjegatan utanför. Runt boulebanorna kan man slå sig ner vid cafémöbler.

På entréplan finns en bar med dryck och enklare tilltugg. På en stor betongvägg har en graffitikonstnär förklarat spelreglerna med både bilder och text. Ur högtalarna strömmar rogivande loungemusik och på en vit duk kommer franska filmklassiker visas.

En sport för alla

Potepa och hennes man har rest mycket i Frankrike – boulens födelseland. Där har de sett sporten utövas av alla åldrar.

– Boule är för alla. Det är en trevlig familjeaktivitet eller en kul grej att göra tillsammans med sina arbetskamrater. Vårt läge mitt i centrum är perfekt. Det är lätt att ta sig hit en sväng efter jobbet, säger Potepa.

Ägaren påpekar också att de är ett bra alternativ för de som inte vill gå ut och dansa på helgen.

På söndagar kommer man servera brunch.

Jnytt-tv: Se Ela Potepa och Josh Mitkov provspelar den nya boulebanan på Boulala i centrala Jönköping.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app