Räddningstjänsten fick natten till fredagen in flera larm om skogsbränder till följd av nattens åskoväder. Larm kom in från olika håll, alltifrån Stensholm i Huskvarna till Norrahammar.

– Jag skulle filma hur åskovädret då och då lyste upp Jönköpings himmel i natt, och lyckades få med en blixt som heter duga. Förväntade mig knappast det, så min reaktion blev väldigt stark, haha, säger en läsare till Jnytt.

– Vi har haft flera väderrelaterade händelser. Vi hade ett blixtnedslag i en villa i Vetlanda där det blev brand av det. Men ingen skadades där. Jönköping, Habo och Mullsjö kommuner klarade sig hyfsat bra från åskovädret, berättar Andreas Melin, inre befäl vid räddningstjänsten.

Han berättar att det dock varit flera larm som visat sig inte vara något blixtnedslag.

Annons

– Det kom exempelvis ett larm från Norrahammar där man trodde att blixten slagit ner, men vi kunde inte hitta något. Det kan ha varit skenet av gatubelysning och annan belysning som fått folk att tro att blixten slagit ner, säger Andreas Melin.

Slog ner i Huskvarna

Blixten ska dock ha slagit ner i Huskvarna under natten.

– Det var ett nedslag på kommunal mark på en yta som var fem kvadratmeter stort. Ett träd träffades, men ingen person ska ha skadats, Vi har inte behövt ha någon efterbevakning på platsen, men vi ska åka dit nu under morgonen och kolla läget, berättar Andreas Melin.

Bränderna har varit i mindre omfattning och har i de flesta fall varit en följd av det kraftiga åskoväder som gick över länet under gårdagen, uppger räddningstjänsten. Under natten pågår efterbevakning på flertalet platser i länet, dock inte i Jönköpings kommun.

Utan ström

Vid halv åtta-tiden på fredagsmorgonen var 177 av E:ons kunder i Jönköping utan ström och hade varit det sedan 04.45 på morgonen. Detta hade minskat till 45 hushåll strax innan klockan tio på fredagsförmiddagen. Ytterligare totalt 1.406 kunder har haft strömavbrott under natten, men det ska nu vara åtgärdat.

Räddningstjänsten bedömer att risken för skogsbränder är extremt stor just nu och därför kvarstår eldningsförbudet i länet som har gällt sedan 29 juni. Åskan i veckan bedöms öka risken för skogsbränder ytterligare. Skogsbrandsbevakning sker därför med två flyg med dubbla turer i hela länet. Den som flyger uppges själv få avgöra om flygningarna ska strykas, ändras eller förkortas om det är oväder.

Anders Bergström är en av läsarna som fångade åskovädret på film på Ekhagen.

– Jag vaknade av att det lös vill sken i sovrummet och rusade upp och ut på balkongen, berättar han.

Kolla in läsarnas filmer från åskovädret!

Har du bilder från åskovädret? Mejla Jnytt!