Annons

Jönköpingsbon Daniel Zaulich, 31, pendlar varje dag mellan Jönköping och Borås. I sin bil har han en så kallad "dash cam", en kamera som spelar in vad som händer framför bilen. Då han körde till jobbet i måndags morse var han med om en både ovanlig och otäck händelse då en taxibil plötsligt gjorde en vansinnig omkörning.

"Väntade på krocken"
Det hela inträffade på riksväg 40 mot Göteborg precis efter bensinmackarna i Västra Jära.
– Jag såg att taxibilen körde om lastbilen väldigt sent och för långsamt, tänkte att nu måste bilen bromsa hårt för filen tar slut, berättar Daniel.……
– Men bilen bara fortsätter på fel sida om räcket och möter flera bilar och lastbilar i mötande fil och över krön. Jag förstod inte varför bilen inte vände, trodde att jag skulle få se en ordentlig krock.

Grov olovlig körning
Då Peter Fransson, trafikpolis i Jönköping, får se filmen blir han bestört.
– Det är bland det värsta jag har sett, säger han. Det chauffören gör är ett mycket grovt trafikbrott som faktiskt skulle kunna ge fängelse, det finns i straffskalan. I vilket fall så är det en grov vårdslöshet i trafik och föraren skulle bli av med körkortet i mellan sex till tolv månader om vi hade sett det. Vi hade tagit kortet direkt, eftersom det handlar om en yrkesförare skulle han eller hon ju även bli av med sin legitimation.
Vad skulle föraren ha gjort?
– Absolut inte fortsätta på det sätt som sker. Föraren skulle naturligtvis ha stannat och försökt backa tillbaka, inte riskera både sitt eget och andras liv på det här sättet.

Se Daniels film nedan: