Annons

Intresset för årets husvagns- och husbilsmässa är stort både när det gäller antalet besökare och utställare. Intresset för camping uppges ha ökat vilket också gjort att intresset för mässan också vuxit.

Även i år är mässan fullbokad. På plats fanns bland annat Bergholm, som i 25 år importerat husvagnar och husbilar och som alltid brukar komma till mässan på Elmia. Den här gången hade företaget med sig 80 enheter i den 4 000 kvadratmeter stora montern. Flera var nyheter för 2018.

Bland nyheterna fanns exempelvis familjevänliga Caraone 740 Ice Weinsberg, som uppges vara anpassad för det skandinaviska klimatet bland annat genom sin golvvärme. Husvagnen går även att beställa med loungesoffa och tillhörande öppen spis.

En av Kabes nyheter.
Foto: Rebecca Staf

Ökat intresse

Joakim Norberg från Autohallen husbilar visar upp 21 bilar som företaget har med sig till mässan.

Annons

Magnus T Wetterö, vd och ägare till Swift Norden, visade en husbil med ljus inredning där det går att torka bort svåra fläckar med en våtservett.
Foto: Rebecca Staf

– Vi hoppas på en bra mässa. Vi satsar på all inclusive då vi vill se ett enkelt husbilsägande. Det man behöver inför Europaresan ska ingå och inte behöva köpas till, berättar han.

Han har märkt att intresset för husbilar och husvagnar ökar.

– Vi har sett en uppgång med 17 procent hittills i år och under förra året skedde det en ökning med över 30 procent. Jag tror det beror på att säsongen för båtar är för kort i Sverige, gissar Joakim Norberg.

Han tror att äldre vill se mer av Europa och att barnfamiljer gärna byter stuga mot husbil för att bli mer rörlig.

Resa året runt

Hobby firade sitt 50-årsjubileum på Elmiamässan med de tre jubileumsmodellerna Hobby 540 UL Excellent, 560 CFe Excellent och 560 KMFe Excellent. Modellerna uppges vara lite mer bekväma, säkra och eleganta. Målgruppen är barnfamiljer, säsongscampare och seniorpar.

Elnagh väljer inför modellåret 2018 att satsa på en helt ny helintegrerad husbil. Modellen heter Elnagh I-Loft 531. Modellen är anpassad att bo och resa i året runt, bland annat genom isolerade ledningar och tankar och ett effektivt värmesystem.

Maxutrustade husbilar

Kabe husvagnar AB var ett annat företag som fanns på plats och hade med sig 19 fordon. Vd Peter Carenborn berättade att det bland de senaste nyheterna bland annat finns maxutrustade husbilar.

– Det handlar om allt från aircondition, värmesystem och fjärrstyrt centrallås till mediaspelare, 150 liters färskvattentank, maximerad ljudanläggning och solceller, berättade han.

Han visade även en husvagn med frontköksvagn, vilket inte är så vanligt i dag. Syftet är att skilja på köksdelen, soffgruppen och sovdelen.

Relaterat: ”Tryck på alla tillverkare”