Vinterkräksjukan är här, och Jönköpings län hade under vecka 52 flest fall i landet.
– Statistiken säger så, sen kan man fundera på varför det är så. Det är inte många fall vi har, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.
Under vecka 52 rapporterades mellan åtta och tio fall av vinterkräksjuka i länet.
Men det finns ett stort mörkertal hos dem som inte behöver söka vård.
– Är man hyfsat frisk klarar man vinterkräksjukan. Det handlar om att man ska kunna få i sig vätska, säger Iveroth.
Det är hos dem som är äldre eller hos de som har någon annan sjukdomsbild som vinterkräksjukan kan bli riktigt allvarlig.
– Där kan en vinterkräksjuka vara tillräckligt för att bli svårt sjuk.
När ska man söka vård?
– Det är allmäntillståndet som avgör, när du känner att du inte fixar det själv. Då ska man söka vård. Det är vätskan som är det viktigaste. Man måste kunna få i sig vätska.

Fakta

Tips:– man ska inte göra mat när man är sjuk i vinterkräksjukan. Då kan man få smittan och v..

Fakta

Tips:– man ska inte göra mat när man är sjuk i vinterkräksjukan. Då kan man få smittan och viruset i maten. – Tvätta händer. Inte bara med handsprit - det hjälper inte. Ordentligt med vatten och tvål är det som gäller.Kolla 1177.se för fler råd.

Vaccinationer för influensaOmkring 50 000 har vaccinerat sig för att skydda sig mot influensan.– Vi är inte riktigt uppe i fjolårets siffror men det lönar sig fortfarande att vaccinera sig.Iveroth räknar med att toppen av influensan kommer i slutet av januari början av februari.

Kylan ökar risken
Att vintern har slagit till på allvar med ordentlig kyla är inget som hjälper i jakten på att stopppa smittorisken, i stället gör kylan att man håller sig mer inomhus, något som ökar risken för smitta. 
Dessutom är julhelgerna över och skolor och arbetsplatser öppnar som vanligt igen.
– Nu drar skola och jobb igång mer då träffas man mer inomhus och smittar varandra mer. När det gäller virus, allmänt sett, spelar det mindre roll om det är kyla eller inte kyla.

RJL