Dalen, som var tabelltvåa inför trettondagens omgång, ställdes nu mot serieledande Helsingborg, som hade vunnit samtliga tre matcher efter jul. Men nu är den sviten bruten.
– Ingen var nog nöjd med matchen mot Tyringe (förlust med 1-2), och jag tror att alla kände revanschlusta. Vi tryckte på att inte ödsla för mycket energi i deras zon utan att spara på krafterna tills vi fick våra lägen, och spelarna höll sig till gameplanen, säger Per Gustafsson.
Kristoffer Pihlqvist gav Dalen ledningen, men Helsingborg kvitterade och såg till att det stod 1-1 när första perioden var spelad. Gästerna gick ifrån till ledning med 4-2 i mittakten innan hemmalaget reducerade till 3-4 sent i perioden.

Fakta

Ishockey, Div. 1Helsingborgs HC-HC Dalen 4-7 (1-1, 2-3, 1-3)Dalens målskyttar: Kristoffer Pihlqvi..

Fakta

Ishockey, Div. 1Helsingborgs HC-HC Dalen 4-7 (1-1, 2-3, 1-3)Dalens målskyttar: Kristoffer Pihlqvist, 2, Filip Petersson, 2, David Fredriksson, Tor Immo, Erik Glimberg.Publik: 224, Olympiarinken.

Mål i tom kasse
– Vi var det bättre laget i alla tre perioderna, vi hade mer kontroll och mer puck än dem. Deras tre första mål kom efter misstag och slarv från oss, men vi kom hela tiden tillbaka, säger Gustafsson.
Dalen gick ifrån till 6-3 i tredje perioden, och det underläget lyckades Helsingborg aldrig hämta upp. Filip Petersson fastställde slutresultatet när han skickade in pucken i tom kasse.
– I tredje fick vi utdelning för vårt slit. Det kändes som att det inte var någon större fara utan vi var det starkare laget, säger en påtagligt nöjd Gustafsson.
– En skön seger, eftersom det var seriefinal känns det riktigt bra. Det allra bästa var att vi kunde studsa tillbaka efter matchen senast, då vi inte kan upp i den nivå vi vill hålla.

”Tog kliv framåt”
Per Gustafsson framhåller kedjan med Kristoffer Pihlqvist, Filip Petersson och Julius Selle-Larsson, som gjorde fyra mål i spel fem mot fem.
– De visade vägen, men alla spelare tog kliv framåt jämfört med senast, säger Dalen-tränaren, vars lag alltså gick upp i serieledning.
– Det är svårt att säga hur långt det kan bära, men spelar vi som i dag kan det bli en rolig vår. Men vi får inte glömma att vi möter bra lag och vi har en ny seriefinal på söndag. Det gäller att ladda för den matchen och bibehålla det som vi gjorde bra i dag och följa samma gameplan.