Annons

Riikka Sallinen fick matchstraff i den första kvartsfinalmatchen mot Leksand och stängdes därefter av i resten av matcherna. När det nu har blivit dags för semifinal är hon med på isen.

– Det är jätteroligt givetvis, det är inget snack. Under en avstängning får man försöka hitta något positivt att tänka på, men när det är slutspel vill man spela. Jag får vara tacksam över att tjejerna fixade att gå vidare så det blir några matcher till, säger hon till Jnytt efter lagets träning på tisdagen.

På matchdagen avgår bussen tidigt från Jönköping till Stockholm. Därefter väntar flyg från huvudstaden till Luleå. En lång resdag med andra ord, något alla spelare i SDHL är väl vana med.

– Vi är vana vid både den här resan med flyg och att åka buss hela vägen, summerar Sallinen som också medger att det inte har varit något vidare att behöva följa matcherna vid sidan av.

Annons

– Det är hemskt. Det är inte roligt alls och det har varit så spännande och nervöst att titta på.

Nu väntar alltså Luleå. Svenska mästare 2016 och 2018, denna säsong vann de grundserien med 14 poäng och får ses som stora favoriter. Inte bara i matchserien mot HV71 utan även till SM-guldet.

Försvaret kommer få jobba

Det är högst sannolikt att HV får att göra i defensiven. Luleå gjorde 4,6 mål per match i grundserien och vann med 6-0, 7-0, 6-0 i matcherna mot AIK i kvartsfinalen.

– Jag tror det viktiga är att vi verkligen är tätt inpå deras spelare och inte ger dem någon tid eller yta. Det är duktiga med pucken och får de yta att spela så fint som de vill så blir det jättejobbigt för oss, säger HV-kaptenen och fortsätter:

– Vi får nog räkna med att de har mer puck än vi, sen får vi spela tight och hålla ihop laget. Då kan det gå.

Under slutspelet har HV71 värvat in två offensiva pjäser för att spetsa och bredda laget. In har Lina Ljungblom och Michelle Greeneway kommit.

– Vi kände Lina sedan tidigare eftersom hon var med oss en match, det är en jätteduktig tjej och är verkligen en toppvärvning. Michelle har vi inte så bra kännedom om, hon behöver kanske lite mer tid att komma in i laget. Men vi har haft lite skador och avstängningar och det är inte fel att ha lite fler spelare, avslutar Rikka Sallinen.