Annons

Inför torsdagsmatchen i Kinnarps Arena stoltserade HV71 med sex raka segrar hemma mot Luleå och hade inte klivit av hemmabanan utan poäng mot norrbottningarna sedan september 2013. HV hade dessutom fem raka hemmasegrar i pågående SHL-säsong.

Det var en jämn och tät förstaperiod där de riktigt heta målchanserna uteblev inledningsvis. HV skapade dock ett par bra lägen i powerplay utan att göra mål.

Men det var gästerna som skulle ta ledningen i matchen. Luleå vann pucken på egen blålinje och ställde om, Robin Kovacs blev fri och gjorde mål när klockan stod på 18:41.

– Det är väldigt frustrerande att vi inte får hål på dem. Det är ett kompakt Luleå som får in oss i deras match, deras bortamatch. Vi får inte hål på dem och de får ett sent mål i första perioden och sen frångår vi vårt sätt att spela, säger HV-backen Nils Andersson, som hörde till de bättre hemmaspelarna i den första perioden.

Annons

Nils Andersson i kamp med Luleåspelare.
Foto: David Wreland

Glödhet Fabricius

HV levde farligt i inledningen av den andra perioden när serieledarna skapade ett par farliga lägen framför Gunnarsson då hemmalaget inte fick grepp på motståndarna. Luleå fick ett mål bortdömt och en stund senare klarade HV71 av ett tre mot fem-läge, men släppte in 0-2 direkt efter när Karl Fabricius skickade in en puck mot mål som letade sig in bakom Gunnarsson.

När Mattias Tedenby satt på botbänken gjorde Luleå 0-3, återigen genom glödhete Karl Fabricius som vände upp och sprätte in pucken bakom Gunnarsson. Ett mål som innebar att HV bytte målvakt.

HV spelade upp sig i slutet av perioden och tryckte på för en reducering, men några mål blev det inte och ställningen var 0-3 i paus.

– Efter första perioden skruvar vi på rattarna, fast åt fler håll, säger Nils Andersson och fortsätter.

– De är ett kompakt lag och spelar på våra misstag. Vi känner i paus att det här är inte bra nog och att vi måste göra mer istället för att göra mer av rätt saker. Vi gör dåliga saker och spelar omständligare istället för att göra det enkla ännu bättre, säger Andersson.

Avslagen period

Den tredje perioden blev en avslagen historia och HV71 var aldrig speciellt nära att göra match av det. "Lillis" Lundh möblerade om en del i kedjeformationerna, men det var inget som gav effekt. Även om HV inte kom upp i samma nivå som de senaste matcherna stängde Luleå ner matchen på ett imponerande vis.

– Exakt, det här spelet och den här matchen är en sida tagen ur deras instruktionsbok. Det är det här som gör att de tar så många poäng. Någonstans känner jag att när vi tidigare spelat de här matcherna så har vi fortsatt rulla på efter första perioden och i slutet kunnat vinna matcherna, säger Nils Andersson och fortsätter:

– Nu rinner det iväg när vi tappar trycket i den andra perioden, de är bättre och vi får ett test mot ett bra lag. Vi klarar inte av det idag.

HV tog ut målvakten med drygt två minuter kvar att spela, men istället dribblade Einar Emanuelsson bort hela HV-laget och gjorde 0-4. Resultatet innebär att Luleå bröt sin tunga svit i Kinnarps Arena och HV:s segersvit i SHL.

– Vi får plocka ut de detaljer vi är missnöjda med när vi analyserar matchen imorgon. Vi får behålla den stora bilden och den stora delen av det positiva självförtroende vi har med oss och sen plocka med oss något från den här matchen vi kan förändra. Ju längre serien går, ju fler lag kommer spela så här tight och då krävs det mer kontinuitet än det var idag, avslutar HV-backen.

Jnytt-TV: Presskonferensen med tränarna i ena klippet och Felix Sandström om att hoppa in i det andra.

Matchfakta

HV71-Luleå 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (18:41) Robin Kovacs (Fabricius, Son..

Matchfakta

HV71-Luleå 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (18:41) Robin Kovacs (Fabricius, Sondell)

Andr perioden: 0-2 (7:27) Karl Fabricius (Berglund), 0-3 (11:42) Karl Fabricius (Lundeström, Larsson) spel fem mot fyra

Tredje perioden: 0-4 (19:29) Einar Emanuelsson, spel fem mot sex

Skott: 26-23 (8-7, 14-9, 4-7)

Utvisningar: HV71, 3x2 Luleå, 1x2

Publik: 6 166

Laguppställning HV71:

Målvakter:

Jonas Gunnarsson (Felix Sandström)

Backar:

Mikko Lehtonen–Nils Andersson

Kristofer Berglund–Didrik Strömberg

Martin Fehervary–Markus Lauridsen

Alexander Ytterell

Forwards:

Mattias Tedenby–Markus Ljungh–Sebastian Wännström

Robin Figren–Joakim Andersson–Andreas Thuresson

Oscar Sundh–Anton Bengtsson–Johan Johnsson

Christoffer Törngren–David Gustafsson–Isac Brännström

Max Wennlund