Annons

På söndagsförmiddagen vann Leksand mot AIK efter förlängning, ett resultat som innebar att HV och Leksand möts i SM-kvartsfinal. Det innebar dock inte att HV71:s match mot Modo blev betydelselös, för HV behövde minst en poäng för att ta sig förbi Leksand i tabellen och därmed få hemmaplansfördel i den kommande matchserien.

Modo tog ledningen mot HV i den första perioden, men Linnéa Andersson kvitterade med 22 sekunder kvar till paus. I den andra gav Rosa Lindstedt HV71 ledningen i powerplay, men Modo kvitterade genom Daniela Pejsova och det var 2-2 efter två perioder.

– Vi sa att vi måste få till längre anfall och plocka upp puckarna framför mål och vara varsamma på returerna, men vi släppte för mycket bakåt, säger Fanny Rask.

Tog ledningen i tredje

HV71 fick spela fem mot tre i upptakten av tredje perioden och då gjorde Sanni Hakala 2-3. I det läget var HV i allra högsta grad på väg mot fjärdeplatsen. Men med två mål inom loppet av en minut vände Modo. Matchen slutade 4-3 till hemmalaget.

Annons

– Vi försökte ta ut målvakten på slutet, men det ville sig inte, säger Fanny Rask och fortsätter:

– Det kändes som de hade mer tryck, även om vi kom ner på dem några stunder där vi hade bra rull i deras zon. Men vi kom inte riktigt upp vi vårat spel och det kändes lite rörigt, vi missar i markeringsspelet och släpper in mål på det.

Leksand väntar

HV slutar alltså femma i grundserien, en poäng bakom Leksand. Enligt spelordningen i SM-slutspelet börjar Dalalaget hemma, innan HV har två raka hemmamatcher. De eventuella matcherna fyra och fem spelas i Leksand. Fanny Rask tror att spelschemat trots allt kan vara en fördel för det lägre placerade laget.

– Egentligen känns det som att vi kan dra fördel av det. Jag vet inte riktigt hur de har tänkt, men jag tycker det är en fördel att spela två hemmamatcher när det kan avgöras.

Hur ska det bli att slutspelet drar igång?

– Det känns kul. Vi har haft två tuffa matcher och fått testa på hur det är när det avgörs med uddamål. Vi har gått bra genomkörare inför slutspelet och sen hade vi önskat att kunna nypa några poäng, men det ska bli kul att spela slutspel, avslutar Rask.