Tanken är att cirka 40-50 paraplyhållare ska placeras ut utanför caféer, restauranger och butiker runt om på Väster och Öster i Jönköping. Den som är ute på stan kan plocka upp ett paraply från en hållare och lämna tillbaka det i en annan hållare innan man åker hem från shoppingturen.Den som är ute och shoppar i city behöver inte oroa sig för att bli blöt om man glömt paraplyet hemma. I maj är det nämligen tänkt att det ska finnas låneparaplyer utanför flera butiker, restauranger och caféer på Öster och Väster.
Foto: Julia Jonsson

Konceptet finns redan på ett 30-tal platser i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Schweiz. Till Sverige kom konceptet efter att Andreas Søgaard och Mattias Edström varit i Taiwan och upptäckte att det ställdes ut kvarglömde paraplyer på stan varje gång det regnar. Det var efter det tankar väcktes på att starta något liknande i Sverige fast mer strukturerat.

Lagom storlek

Abrella har sitt säte i Göteborg, men Göteborg anses vara en för stor stad för att konceptet ska fungera. Därför tittar de fyra delägarna Thomas Van Loo, Hampus Thorstensson, Rickard Ollinen Hägglund och Daniel Karlsson på städer som ligger en till tre timmars resa från Göteborg.

Annons

– Konceptet finns i Varberg och Borås och Jönköping känns som en av de städer som känns mest intressant att etablera sig i. Vi tänker oss att upp till 200 000 invånare känns som en lagom storlek och vi gillar Jönköpings uppdelning av Öster och Väster och bron som skiljer de olika delarna åt. Här tror vi att vi kan göra en bra grej, säger Thomas Van Loo.

5 000 paraplyer till Jönköping

Tanken är att det ska De har fört samtal med Jönköping City och tanken är att designen av paraplyerna ska ske ihop med bolaget.

– Paraplyet ska kännas Jönköping och vara uppmärkta så att de känns igen. På insidan ska det också framgå att det är ett låneparaply. Adressen till vår hemsida och app ska finnas med och var man kan hitta alla ställen där du kan hämta och lämna paraply. Det ska även finnas flyers med alla uppmärkta ställen för paraplyerna. Vi arbetar mycket med att påminna om att dessa ska lämnas tillbaka, förklarar Thomas Van Loo.

Planen är att cirka 5 000 paraplyer ska portioneras ut i Jönköping inom ett år. Företaget ska åka ut och lämna paraply i hållarna en gång i veckan under ett år.

– Förhoppningsvis räcker paraplyerna längre än så. Efter ett år tar vi en ny diskussion om vi ska fortsätta med detta, men förhoppningen är att konceptet är här för att stanna, säger Thomas Van Loo.