Annons

Det blev precis roligare att följa SHL.

Åtminstone för oss som inte har tid att sitta och räkna varje byte, varje skott, varje blockerat skott, vilka spelare som är på isen och hur de sköter sig i alla aspekter av spelet.

SHL lanserade i dagarna ett uppdaterat statistiksystem där parametrar som corsi, fenwick och PDO nu finns med. Hurra! Skriker alla inbitna hockeynördar.

Corsi är en siffra som visar hur många skottförsök för eller emot ett lag har. Måttet kan också brytas ner på spelarnivå och visar då hur många skottförsök för och mot ett lag har när en viss spelare är på isen. Corsi tar också i beaktande blockerade skott.

Det gör däremot inte Fenwick-statistiken som i stället räknar oblockerade skott för och mot ett lag.

Annons

PDO är ett mått på skott- och räddningsprocent för ett lag eller när en viss spelare är på isen. SHL skriver på sin sajt att det ofta kan vara en indikation på hur mycket medstuds ett lag har och att siffran normalt brukar hamna på runt 100 sett till över en hel säsong.

Värt att notera är att Corsi, Fenwick och PDO alla beräknas under spel fem mot fem.

Den här statistiken har använts på andra sidan Atlanten under flera år. Flera NHL-lag har redan spenderat miljontals kronor för att sätta ihop team som jobbar med att analysera just de här bitarna.

Robin Figren är en av spelarna med bäst Coris och Fenwick i HV71.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Avancerad statistik har även använts i SHL men publiken och media har inte haft samma tillgång till siffrorna som lagen kunnat använda sig av internt.

HV71, till exempel, har sedan tidigare haft ett samarbete med analysfirman Analyzing Sports som tillhandahåller dataanalys. Så varför är den här avancerade statistiken bra?

Fimpa plus/minus

Avancerad statistik gör ett bättre jobb att beskriva en spelares betydelse för ett lag jämfört med till exempel plus/minus-statistiken. Corsi och Fenwick visar inte bara om en spelare varit inne på ett mål framåt eller bakåt utan den visar i stället hur mycket laget skapar när, till exempel, en viss spelare är på isen.

Det betyder orden

Corsi: ”Skottförsök för och mot laget”

Fenwick: ”Oblockerade skottförsök för o..

Det betyder orden

Corsi: ”Skottförsök för och mot laget”

Fenwick: ”Oblockerade skottförsök för och mot laget”

PDO: ”Skott- och räddningsprocent när spelaren är på isen”

Källa: SHL.se.

En spelare som får +3 under en match skulle ju rent hypotetiskt precis ha kunnat hoppa in på isen när målen görs och inte ens vara i närheten av spelet. Statistiken blir då missvisande då den inte tar i beaktande spelarens insats vid det gjorda – eller insläppta – målet.

Den nya statistiken skulle till exempel kunna visa att en dyr spelare som gör en del mål egentligen inte är lika mycket värd som en betydligt billigare spelare som totalt sätt skapar fler målchanser för sitt lag och därtill inte får lika mycket skott mot sig.

Låter det här något bekant? Då är det kanske för att du sett filmen Moneyball där Billy Beane (Brad Pitt) tar hjälp av en analytiker för att hitta billiga men statistiskt duktiga spelare till baseball-laget Oakland A’s. Klubben blev en av de allra bästa inom sporten genom att hitta rätt spelare till rätt pris som fyllde rätt behov. På så sätt kunde den mindre klubben även tampas med stora drakar som New York Yankees och Boston Red Sox, vilka hade betydligt fetare plånböcker.

HV71 kommer att klättra

I skrivande stund ligger HV71:a elva i tabellen, men Corsi- och Fenwick-statistiken visar att Jönköpingslaget kommer att klättra i tabellen. För HV har nämligen bäst Corsi och Fenwick.

Laget har en Corsi på 60,46 procent och en Fenwick på 58,31 procent, vilket innebär att HV generellt har mer offensiv än sina motståndare.

Anton Bengtsson (höger), här tillsammans med Oscar Sundh, har bäst Corsi och Fenwick i HV71 och är en av SHL:s allra bästa.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Även på spelarsidan utmärker HV71 sig på ett positivt sätt. Om vi räknar bort spelare som spelat en, två eller tre matcher (Nils Andersson är en utav dem) så kliver Anton Bengtsson fram som en av SHL:s allra bästa.

Centern har en Corsi på 70,63 procent och en Fenwick på 68,82 procent. Även Robin Figren står för en bra Corsi (67,15 procent) och en hygglig Fenwick (62,14).

Det finns förstås mycket annan avancerad statistik som hade varit härlig att grotta ner sig i ytterligare. Att kunna se vilka spelare som gör flest starter i offensiv respektive defensiv zon hade varit behjälpligt för att bättre kunna utvärdera en specifik spelares roll och insats. Men vi vi får vara glada för ett steg i taget.

… Assyriska kan avgöra fotbollstvåan borta mot Dalstorp på lördag. Det mesta pekar på a..

… Assyriska kan avgöra fotbollstvåan borta mot Dalstorp på lördag. Det mesta pekar på att det blir klart. Hur många AIK-fans tar sig de sex milen till det lilla samhället utanför Ulricehamn?

… Efter ödesmatchen mot Skövde (förlust 0–1) spelar HFF en ångestmatch borta mot sensationen Torn på lördag. Förlust där och chansen till nytt kontrakt i division 1 (och troligtvis derby mot Assyriska) minskar ytterligare.

… Kan JIK studsa tillbaka efter storsmällen (0–12) mot Mora i förra omgången?

… Hallby kan fortsätta dunderstarten i herrallsvenskan genom att sänka Aranäs som flyttades ned från Handbollsligan när lagen drabbar samman i Arenan på söndag.

SHL