Annons

En del skulle nog kalla det Junedal, efter ett flertal fastigheter som heter så i närheten. Det finns även några som heter Junebro, men den har jag aldrig hört att området kallas. Förvisso låg här i närheten Junebro Tändsticksfabrik, men nej inte området. Kanske Kristinedal efter ett annat antal fastigheter eller Bäckadal?

Dalen i samtliga namn är utan tvivel den dalgång som Junebäcken flyter fram i och som ursprungligen heter Junebäcksdalen. Tittar jag på 1915 års stadskarta heter området Ståltorp, detta efter den gård som låg på västra sidan av Åsenvägen och söder om Myntgatan/Solstickegatan. En mäklare kallar nog området Bäckalyckan, det låter fint.

Hitta husrum

Annons

Jag lämnar det därhän, ni får kalla området var ni vill. Huset på bilden tror jag kallades Sista försöket. Jag vill påpeka att jag inte är säker på att jag har rätt, detta är inte mina hemtrakter, men jag är helt klar över att Sista Försöket låg i dessa trakter. Jag tar tacksamt emot rättelser, eller bekräftelser, men tills ingen hör av sig och säger att jag har fel, påstår jag att huset på bilden är Sista Försöket.

Vad kommer namnet ifrån. Enligt de källor jag har är det en produkt av svår bostadsbrist. Vi tycker vi har dåligt med lägenheter idag, men det har varit värre, mycket värre. Detta hus var känt som ett hus att där, om inte någon annan stans kunde man få tag i en lägenhet. Det var med andra ord inte populärt, men i ett desperat läge fick man ta vad som fanns, därav namnet

Blev tokigt

På bilden ser man Myntgatan, numera överbyggd, gå upp mot Gröna gatan. Väster om gröna gatan är det en öppen plats, en park som också den är överbyggd idag. Tittar jag på 1915 års karta kallas denna plats för Karlaplan och där sammanstrålar Gröna gatan med den från söder utmed Junebäcksdalen kommande Dalagatan och från norr, även den utmed Junebäcksdalen kommer Junegatan.

Så blev det inte i verkligheten. Dalagatan kom inte längre norrut än Torpagatan och Junegatan inte längre söderut än Kungsgatan. Planering kan slå fel, det har det gjort förr och i denna vecka fick vi veta att de ståtliga planerna om en Arena på Jordbrområdet också var en form av felplanering. Men felplaneringen 1915 kostade säkert inte 1,5 miljoner att göra.