Annons

Senast det var en riktig skäggboom bland män i Sverige var på 60-talet och några år framåt. Då var det kopplat till hippiekulturen och modet sade ungefär - ju mer vildvuxet desto bättre.
Dagens exploderande skäggmode, som kan kopplas till framväxten av hipsterkulturen, är något helt annat. Nu ska skägget vara välskött och snyggt friserat. Vilket ger välkommet merjobb hos landets barberare.
– Männen har tagit tillbaka sitt skägg, konstaterar Martin Michael, frisör, barberare, företags- och försäljningschef på Mister Barbershop på Barnarpsgatan i Jönköping.

Äkta barbershop
Salongen hette tidigare Hair & Nu men har sedan några månader tillbaka nytt namn och nytt koncept. Något Martin Michael egentligen hade planerat för sedan ett par år tillbaka, men som blev möjligt först när de fick tillgång till en större yta.
Nu arbetar man fullt ut med ett koncept som bygger på gammaldags barbershop. Inredningen följer också den gamla stilen och ur högtalarna strömmar soft jazzmusik.
– Vi har tagit tillbaka något som hade försvunnit. Det här ska vara ett speciellt ställe, en träffpunkt. Därför har vi inte tidsbeställning utan bara drop in. Stämningen blir rolig när det är kö - folk sitter och snackar och skrattar, säger Martin Michael.

Livsviktigt skägg
Han berättar att barberare är ett yrke som kräver både utbildning och lång erfarenhet. Alla fyra som jobbar på Mister Barbershop har minst tio års yrkeserfarenhet. Man måste vara säker på handen och veta vad man gör när rakknivar och olika typer av trimmer ska hanteras. Och det får inte bli fel.
– Det är jättekänsligt. Många säger att deras självförtroende sitter i skägget och en del drömmer mardrömmar om att de blir av med sitt skägg. Mitt skägg är mitt liv - så viktigt är det, förklarar Martin Michael, och fortsätter:
– Skägget och håret har blivit vad smink är för kvinnor och när man skaffar skägg tar man ofta itu med sitt hår och hela sin stil.
Hur gör man då när man ska skaffa sig helskägg? Ett tips, om man har ett jobb, är att börja på semestern och låta skägget växa vilt i ungefär fyra veckor. Martin Michael säger att det är viktigt att man under den tiden inte rakar halsen högre upp än till struphuvudet.

Kräver omsorg
Sedan är det dags att besöka sin barberare som kan ge råd om hur skägget ska formas. Man tittar då på hakans och ansiktets form samt typen av skäggväxt.
Passar alla i helskägg?
– Nej, tyvärr inte, men de flesta gör det och vi försöker alltid göra något bra.
Han poängterar att skäggvården också är viktig.
– Många glömmer det. När man låter skägget växa får man alltid torrare hud. Det är viktigt att man använder rätt schampo, balsam och olja. Kliar det och man blir torr så har man inte skött det.
Hur ofta ska man ha en skäggbehandling?
– Enligt regelboken en gång i veckan om det ska se fräscht ut. Skägget växer snabbare än håret,
Räcker det inte om man själv tar en skäggtrimmer?
– Jag kan inte klara av det på mig själv, att forma en frisyr på sig själv är omöjligt - det kommer aldrig att bli 100 procent.

Total uppryckning
Han berättar att männens kärlek till sina skägg också har inneburit att frisyren också har blivit viktigare. Modet nu är old school - från 50-60-talet - med back slick och rakat i olika längder på sidorna, för att framhäva skägget.
Allt detta ger givetvis mer jobb åt barberarna. Det tar 20-30 minuter att trimma ett skägg och drygt det att fixa håret samtidigt. Det tar 50-70 minuter att fixa båda. Och Mister Barbershop ska anställa ytterligare en barberare.
– Vi har verkligen fått mycket mer att göra.
Men ska inte barberarna också sjunga fyrstämmig a capella enligt traditionen?
– Ha, ha - jo, men vi kan inte det…