Annons

Det var under tisdagens match mellan Wetterbygden Stars och Södertälje Kings i herrarnas basketliga som misstaget ska ha skett. Sekretariatet missade att föra in ett poäng i protokollet för Kings, vilket inte noterades under matchen. Det rapporterar TT under torsdagen.

– Det är sådant som inte får hända, men det är den mänskliga faktorn och så vidare, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på Svenska basketförbundet till SVT.

Missen skedde i samband med ett straffkast i den andra kvarten, vid ställning 30-21 till bortalaget. Kings Dino Pita satte sin straff – men sekretariatet noterade kastet som en miss. Stars lyckades till slut vinna matchen med uddamålet.

Annons

Missen upptäckes av Kings först när laget hade kommit hem till Södertälje senare under tisdagskvällen. Enligt basketförbundets tävlingsansvarig, Olle Lundén, hade då rätten att lämna in en protest passerat – matchens resultat kommer därför att kvarstå.

– Tävlingsbestämmelserna säger att man kan protestera direkt efter matchen, men gör man inte det så kan man inte göra något åt det. Dessutom är det så att den här situationen var ett regeladministrativt fel som när den sker i andra perioden tänker man att det inte drabbar matchens utgång. Hade det däremot skett i slutet av matchen när det verkligen väger då hade man fått igenom protesten, säger Olle Lundén.

Matchkommissarien, som felaktigt noterade straffpoängen som en miss, har fått sitt straff – inga fler uppdrag på en månad. Matchkommissarien jobbar för basketförbundet.