Annons

I Lina Yacoubs hem finns en enorm hyllning till julen – det är en blandning av stallet i grottan där Jesus föddes och en pyntad julgran.

— Detta är en libanesisk tradition. I varje hem i Libanon i princip finns sådana här skapelser, olika stort dock beroende av hur mycket plats man har hemma, men jag har märkt att de flesta svenskar inte gör detta. Det är lite synd, tycker Lina.

Växer för varje år

Som liten hade även familjen julkreationen, men betydligt mindre. Det var sedan Lina flyttade hemifrån och gifte sig som hon började göra egna:

— Jag har alltid älskat att pyssla, så för mig är det bara roligt. Jag gör större och större för varje år, men använder alltid material som blivit över ifrån köket – det kan vara toapapper och kartonger till exempel. Istället för att slänga dem sparar jag dessa fram till december. Jag planerar aldrig hur stort resultatet ska bli dock utan det blir en överraskning. Men för 12 år sedan såg jag en kyrka full av pappersdekoration i Libanon och blev riktigt inspirerad.

"Känner mig väldigt nöjd"

Två och en halvtimme tog det för grottan med Jesus födelse att växa fram genom Linas händer.

Annons

— Det tog sin lilla tid, men nu när det är klart känner jag mig väldigt nöjd. Jag beställde även specialpapper från mitt hemland som jag sedan gjort bland annat julgranspynt av, menar hon.

Granen – som är köpt för över tusen kronor ifrån Holland – fick hennes barn vara med och klä.

— Den är inte lika känslig som krubban och grottan. Egentligen brukar jag vänta lite med att klä granen, men sonen tjatade så att vi till slut gjorde det under första advent, berättar Lina.

Jesusbarnet kommer i första hand

För Lina är det viktigaste att Jesus födelse får störst fokus:

— Han är ju anledningen till att vi firar jul, därför ska han få mest plats. Jag tycker att det är mer givet att ha en krubba med Jesusbarnet i under julen än att ha en julgran, men givetvis är det fint med båda.

Ibland hjälper även 18-åriga dottern Pétina Saliba till – intresset och kreativiteten har gått i arv. Hon anser att hennes mamma borde satsa på sin talang:

— Jag tror hon skulle kunna arbeta med detta på heltid om hon bara vågade. Skyltfönster skulle kunna bli så fina om hon fick dekorera dem. Det skulle hon verkligen gilla.

JnyttTV. Missa inte vår film där Lina berättar mer om hur hon skapade julkreationen.

Jul