Annons

– Vi har planerat för det här i snart ett år. Allt för att stötta organisationen Ge för livet och en av deras förskolor i Sydafrika, säger Inger Ekengard som är projektledare för satsningen.

Allianskyrkan i Ölmstad har under sina 100 år lagt mycket av tid, pengar och böner på att stötta arbete i andra länder.

Annons

Förutom det ordinarie missionsåtagandet där de bland annat jobbar med handikappade i en fattig före detta sovjetstat har de även under många år samlat in pengar till organisationen Ge för livet, eller som det tidigare hette Bröd till bröder.

Sålde bakböcker

– Vi delade tidigare ut små sparbössor till hushållen runt om i Ölmstad men både vi och Ölmstadborna tröttnade på den satsningen och dessutom har man ju inte så mycket kontanter längre. Därför producerade vi under några år bakböcker med recept från bygden som vi sålde till förmån för Ge för livet. För tio år sedan samlade vi också bygden till en skaparhelg likt den vi arrangerar den här helgen och vi tyckte det var dags igen, förklarar Inger Ekengard.

Alla utställare ger en del av intäkterna av försäljningen till Ge för livet. Utöver det så samlas det även in pengar till ytterligare två projekt.

Solstrålens förskola som håller till i samma lokaler har en liten marknadsbod där barnen säljer egentillverkade alster och där pengarna går till en fadderfamilj i Rumänien. Dessutom fanns Margareta Brandt på plats som tillsammans med sin väninna Inger Edén driver projektet Skynket där de säljer främst brickor som designats med afrikanska tyger.

200 anställda

Hälften av försäljningssumman går direkt till olika satsningar i Tanzania.

– Vi kom till Tanzania 1974 och tog över arbetet som tidigare startats av svenska missionärer 1936. Först fanns det en liten klinik i Nkinga i norra Tanzania som pingstmissionen drev men under 1960-talet byggdes den ut till ett fullskaligt sjukhus. I dag är det ett regionsjukhus med över 200 anställda och 11 000 inläggningar per år, berättade Britt och Bo-Erik Malmvall som även var med på den frukostsamling som projektet Skynket ansvarade för. Brickförsäljningen är nu en av tre svenska bidragsgivare till sjukhuset.