Det var vid 11-tiden på tisdagen som en fastighetsskötare vid bostadsbolaget Bygginvest hittade något som såg ut som en handgranat i ett källarförråd på Brunnsgatan i Jönköping. Eftersom föremålet såg lite mystiskt ut så beslutade mannen att ta med sig föremålet till företagets kontor vid Jordbron.

- Det kunde ju ha gått riktigt illa, att lasta in ett föremål som ser ut som en granat i bilen och köra genom stan är inte att rekommendera, säger Lasse Johansson, presstalesman på Jönköpingspolisen.

Bombgrupp från Göteborg

–Jag insåg direkt att detta var allvar granaten hade sprinten kvar, säger Fredrik Erlandsson vd på Bygginvest. Granaten placerades vid ett område en bit från byggnaden och vår personalchef kontaktade omedelbart polisen.

Polisen fotograferade föremålet och skickade bilden till bombgruppen i Göteborg. Bombgruppen konstaterade att det mycket riktigt var en handgranat och att den var skarpladdad. De åkte omedelbart till Jönköping. Väl framme kunde bombgruppen desarmera handgranaten. Då konstaterades även att granaten mycket riktigt var skarp men att den saknade sprängmedel.

Dynamit Harry

- Det är ett problem att folk lämnar saker i källarförråd när man flyttar, det kan vara allt från pianon, soffor och nu alltså en granat. Det är otäckt att tänka på vad som skulle kunna ha skett om den verkligen var skarp med sprängmedel i, säger Erlandsson.

- Vi har tydliga säkerhetsföreskrifter för våra anställda. Men vi hade aldrig kunnat drömma om att vi skulle hitta granater i övergivna förråd, det är något som ska tas upp på nästa arbetsplatsträff. Vår fastighetsskötare går nu under namnet Dynamit-Harry.