För två veckor sedan skrev Jnytt att Jönköpings länstrafik tvingas ställa in ett flertal bussturer från och med 21 augusti på grund av att kollektivtrafiken dras med ett stort underskott.

En av linjerna som berörs är linje 132 mellan Jönköping och Gislaved, där lördags- och söndagsturerna föreslås dras in.

Tidigare har det körts fyra dubbelturer mellan Gislaved och Jönköping på helgerna. Länstrafikens förslag är att ta bort samtliga, och detta förslag har lett till protester från kommunledningen i Gislaved.

– Det är helt orimligt. Jag är mycket kritisk till Jönköpings länstrafiks planer. Vi måste och ska ha fungerande kollektivtrafik i vår kommun och i hela vårt län, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S) i ett uttalande.

Annons

”Mer eller mindre tvingade”

I möten mellan kommunledningen och länstrafiken har parterna gjort en överenskommelse, men det är en uppgörelse som man från kommunens sida känner sig tvingad till.

Jönköpings länstrafik vill att kommunen betalar 100 000 kronor till dem för att behålla hälften av turerna mellan orterna fram till årsskiftet. Kommunstyrelsen har beslutat att betala summan, fastän kommunen en gång redan skatteväxlat för kollektivtrafiken.

– Beslutet att skjuta till dessa pengar är inget vi vill, men mer eller mindre är tvingade till. Vi måste möjliggöra för våra invånare att kunna ta sig till och från Jönköping på helgerna, även de som inte har bil eller körkort, säger Marie Johansson.