Annons

Inom idrotten råder olika förutsättningar för kvinnor och män, vilket framför allt blir tydligt när det kommer till graviditeter och barnafödande. Jämställdhet inom elitidrotten är en fråga som engagerar Maria Rydqvist, uppvuxen i Smålandsstenar, men sedan många år bosatt i Älvdalen. Hon brinner så för ämnet att hon nu har skrivit en bok om hur det är att vara kvinna i idrottsrörelsen.

– Det här är boken jag själv saknat.

Står ensam

Maria Rydqvist är smått unik inom svensk elitidrott. När många kvinnor väljer att avsluta karriären innan de skaffar barn, så har hon fött två barn och sedan gjort comeback.

– Ja, det är extremt ovanligt, säger hon.

Fast det har inte varit en dans på rosor. Hon har förlorat sin rankning i världscupen under sina graviditeter, internationella kontrakt kring material och utrustning har sagts upp och något stöd från förbundet har hon inte kunnat räkna med, varken ekonomisk under graviditeten eller efteråt för att hon skulle kunna ta sig tillbaka till elitnivå. Det har Maria fått lösa på egen hand och hon har lyckats två gånger.

Men alla sponsorer lämnade inte henne. Under hela sin karriär har hon haft värdefullt stöd från företag i Smålandsstenartrakten och det stödet hade hon även under sina båda graviditeter.

– Jag har några fantastiska sponsorer.

Öppnade ögonen

För en elitidrottare som aldrig haft en anställning är det inte enkelt att helt plötsligt stå där med den lägsta dagersättningen, och att få ett tidsbegränsat jobb fram till förlossningen är förstås inte heller realistiskt. Situationen är densamma oavsett vilken idrott du ägnar dig åt.

Annons

– Idrotten ligger efter arbetslivet. Den är väldigt traditionsbunden, konstaterar Maria.

I december förra året tog hon initiativ till en debattartikel i Dagens Nyheter i vilken hon och en rad svenska idrottsstjärnor, både kvinnliga och manliga, krävde att män och kvinnor ska ges samma förutsättningar att utöva idrott på elitnivå.

– Den debattartikeln öppnade ögonen hos många.

Maria är noga med att påpeka att det inte bara handlar om hur sponsoravtal missgynnar kvinnor som blir gravida, utan om hur idrottsrörelsen är utformad i det stora hela.

– Den är på många sätt inte anpassad för att kvinnor ska bli gravida.

Mens och annat

Men hur i hela friden hinner man skriva en bok när man håller på med elitidrott och har två små barn hemma?

– Jag har ju hållit på med den ett tag. Fördelen är ju att man kan skriva var som helst och jag tycker det är jätteroligt att skriva. Skrivandet har varit ett bra komplement till skidåkningen.

Någon gång i oktober kommer boken ut som inte bara handlar om jämställdhet inom idrotten utan även det lite tabubelagda ämnet mens.

Hur lätt är det att prestera när man har mens?

– Det är säkert så att vi påverkas olika, tror Maria.

Men du, svenska landslaget i längdskidåkning har ju alltid kört i vitt. Hur kul är det när man har mens? Alla kvinnor har ju någon gång drabbats av läckage.

– Det har jag också tänkt på ett antal gånger, säger Maria och skrattar.

Bok