Annons

Resultaten från måndagens provtagning visar att badvattnet är tjänligt igen. Miljö- och hälsoskyddskontoret tar redan under torsdagen ner skyltarna som finns vid Vätterstranden och Oset.

Svaren från de provtagningar som togs den 4 juni visar att badvattnet åter är tjänligt för Vätterstranden och Oset och miljö- och hälsoskyddskontoret häver därför sin avrådan om bad.

- Det går alldeles utmärkt att bada igen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Jessica Svensson. Den senaste provtagningen visade att bakterierna var borta.

- Däremot vet vi fortfarande inte varför vattnet innehöll bakterier förra gången. Det finns många teorier, bland annat att det kommer från fåglar, men det är något som vi inte kan slå fast. Däremot handlar det inte om några utsläpp. Det har ju inte regnat heller så det kan vi också utesluta.

Annons

Godkänt resultat

Analyssvaren visar att även Åsabadet, som tidigare hade tjänligt med anmärkning, har godkända resultat. Under dagen uppdateras Havs- och vattenmyndighetens sida Badplatsen där allmänheten kan se badvattnets kvalitet.

I år har miljö- och hälsoskyddskontoret startat provtagningarna tidigare än normalt. Enligt EU:s definition har vi i Jönköpings kommun badsäsong 1/7-15/8. Provtagningarna ska köra igång senast två veckor före badsäsongen.

Om värmen kommer tidigare startar också provtagningarna tidigare. Hur ofta vi tar prover beror på badets klassning. Provtagningar görs minst en gång per månad vid EU-bad och övriga bad, säger Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

Inleds nästa vecka

- Provtagningen som vi nu fick svar på var en extra provtagning. Under en sommar tar vi prover tre gånger, och det är något som vi inleder i nästa vecka. Då kan vi alltså jämföra svaren och se om det har hänt något, säger Jessica Svensson.

Jönköpings kommun har även en klassificering där man går igenom de flesta badställena i kommunen.

Relaterat: Avråder från bad: ”Kan bli sjuk”