Annons

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, kom i en mätning under hösten fram till att en tredjedel av de som omkommer i trafikolyckor inte använde bilbälte. I framsätet sitter 94 procent bältade men i baksätet är det runt 15 procent som sitter obältade och i lastbilar och bussar är användningen ännu lägre.

Annons

– Bältet är fortfarande den allra viktigaste säkerhetsdetaljen i våra fordon. Genom riktade kontroller gör vi det vi kan för att komma ett steg närmare Nollvisionen genom att få alla att sätta på sig bältet - även i lastbilen och bussen, säger Christer Sandberg, Trafiksektionen vid polisen i Jönköping i ett pressmeddelande.

Kvinnor bättre än män

I Sverige är det lag på att använda bälte i trafik och du som kör är ansvarig att alla under 15 år i bilen är bältade. Böterna ligger på 1500 kr om du inte är bältad och om en minderårig inte har bälte på sig är böterna 2500 kronor.

– Det är fler kvinnor än män som använder bälte i dagsläget, vi måste få alla att använda bälte, även de i baksätet och de som åker buss. Ingen ska behöva sätta livet till för att man slarvat med bältet säger Eleonor Franklin, projektledare vid NTF Jönköpings län.

Mellan 14-20 mars pågår en insatsvecka hos polisen där de fokuserar på bälte, hjälm och skyddsanordningar i trafiken.

NTF