Annons

Det blev tredje gången gillt för Mats Quarfordt och hans lag.

– Nu hade vi stolpe in den här gången, säger Quarfordt.

Ja, för efter två tredjeplatser blev det i helgen ett SM-guld i quiz för laget från Jönköping när finalen avgjordes i Göteborg.

Med 81 poäng av 90 möjliga fick Quarfordt, Rolf Yxing, Helena Häll, Mirre Juneström och Martin Robert äntligen höja SM-pokalen.

Tvåan Linköping slutade på 79,5 poäng.

Quizfinalen bestod av både ett korsord och allmänna frågor.

Och när resultaten började räknas upp förstod Jönköpingslaget ganska snart att det luktade guld – eller åtminstone medalj.

– Inför att vi skulle gå igenom svaren så trodde vi att vi hade 81 poäng. Men vi var lite rädda för stavfel. Framför allt på korsordet där stavningen var viktig, säger Quarfordt.

Annons

– När de började räkna upp resultaten så såg vi att femman hade 76 poäng och när de sedan sade att tvåan slutade på 79,5 så förstod vi att det var vår tur i år.

Under ett quiz handlar en del frågor om allmänna saker så som när Sveriges kung är född eller vilket år som vi gick över till högertrafik. Men den största delen rör aktuell musik.

Och där verkar Jönköpingslaget ha en fördel mot sina motståndare.

– Vi har en kille i laget som är duktig på alla nya låtar som kommer. Han är som en katalog, säger Quarfordt.

Hur tränar ni för ett quiz?

– Det går inte att träna så mycket. Man försöker lyssna på mycket musik och följer med i det som händer genom att läsa en del, säger Quarfordt.

Förutom blomsterbuketter och den stora äran fick laget även lägga vantarna på en vandringspokal. Den kommer att placeras på Harrys i Jönköping då det är krogkedjan som står som värd för arrangemanget.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app