Annons

– Jag ser optimistiskt på branschen. Vi har inte känt av att det skulle ha blivit svårare sedan näthandeln kom, säger butikschef Veronica Hurtig.

Hon tror snarare att näthandeln har bidragit till ett ökat intresse för läsning. Och snart är det dags för bokrea och då kommer förhoppningsvis mycket kunder till affären.

Under tisdagsförmiddagen har det mesta i butiken kommit i ordning inför rean. Det är en tidig onsdagsmorgon som väntar, redan 07.00 öppnas dörrarna.

Blir ingen korv

Annons

Alla kommer till bokhandeln menar Veronica. Det är nog snarare på nätet som målgruppen är mer specifik tänker hon.

Förr hade man öppet från midnatt när det var bokrea, bjöd på korv och sådär. Det har Veronicas kollegor också berättat om, men riktigt så funkar det inte numera.

– De som kommer hit kommer att få kaffe och kakor.

Många har redan gått och botaniserat bland de uppställda bokborden och plintarna. Inget på borden får köpas eller röras ännu. Det är först på onsdag som de röda pappren som säger stopp lyfts bort. Då är det fritt fram.

– Folk har varit här och hämtat kataloger och gjort listor och sådär sedan förra torsdagen, berättar Veronica.

Gröna böcker

Den gröna boktrenden syns på utbudet bland årets kokböcker. Både hälsoböcker och klimatsmart tänk, veganböcker och vegetariska kokböcker är stort menar Veronica.

– Det finns fler böcker än livet är långt, säger Veronica och ler.

Hon ger även några egna boktips. Även där syns det gröna köket. Veronicas tips är Anders de la Mottes Memo Random, Fredrik Eklunds bok Sälj!, Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren, Paolo Robertos bok Paolos träningsbibel samt Tommy Myllymäkis bok Grönsaker – Tillbehör & Garnityr.