Annons

Det sågas, hamras och borras om vartannat. Det sedan länge utrymda lagret vägg i vägg med Erikshjälpen på Ljungarum genomgår just nu en ordentlig förvandling. Om cirka fyra veckor öppnar nämligen den nya träningsanläggningen Xflow i byggnaden, en plats där rörelseglädje för både barn och vuxna ska vara i fokus.

– Nu har vi haft lokalen i 29 dagar och vi jobbar för fullt för att hinna klart i tid. Vi befinner oss i ett härligt kaos, konstaterar Elin Lundberg.

Närmar sig mål

Vid entrén är en parkourpark under uppbyggnad och längre in i lokalen ska en hinderbana och en styrketräningsdel snart komma på plats. Längst in i lokalen kommer föreningen Jönköping spartans cheer's att hyra cirka en del av den drygt 1 000 kvadratmeter stora lokalen.

Annons

Den gamla lagret har även fått en helt ny del med reception, kontor, omklädningsrum, duschar och toaletter. Ovanför allt detta har man byggt en terrass med bra utsikt över hela träningslokalen.

– Allting ska kläs in med spånskivor och sedan ska golvet på plats. Därefter levereras tjockmattor, bollar och övrig träningsutrustning. Så det känns ändå som att vi är i fas, säger Elin Lundberg.

Hon och kollegan Erik Torhall är tydligt upprymda över att deras projekt börjar närma sig mål.

– Det känns overkligt att det är så nära nu. Vi pratar dagligen om hur fantastiskt det är att vi gör det här. Det har varit en lång process, men resan har varit otroligt rolig, säger Erik Torhall.

”Träning är den bästa medicinen”

– Barn blir allt mer stillasittande och föräldrar blir allt mer stressade vilket gör att de inte hinner med sin träning. Och träning är den bästa medicinen för att slippa utmattning, säger Elin Lundberg.

Det var efter en utmattningsdepression 2014 som Elin insåg att även hon behövde utvärdera sitt liv. Den egna träningen fick allt större betydelse och efter sjukskrivningen påbörjade Elin en tvåårig utbildning till hälsocoach.

Erik Torhall har bott i Jönköping sedan 2002. Efter en period som idrotts- och psykologilärare på Erik Dahlbergsgymnasiet tog han tjänstledigt och började arbeta som personlig tränare på Cardio club. Det var där han mötte Elin för första gången.

Han blev en dålig personlig tränare, men en desto bättre bolagspartner.

Vill lösa ett vanligt problem

– Vi tänker att vi löser ett vanligt förekommande problem med den här satsningen. Man har barnen på aktiviteter och så hinner man inte med sin egen träning. Hos oss kan barn och vuxna träna tillsammans. Att få människor att må bra är grundtanken i det här, säger Erik Torhall.

Duon vill med sin träningsanläggning skapa en frizon där alla ska känna sig hemma.

– Vi är ute efter en”välkommen hem-känsla”. Man ska alltid mötas av ett leende när man kliver in här och alla ska bli sedda och bekräftade. Förhoppningsvis kan vi bli ett alternativ till fritidsgårdar för barn. Målsättningen är att man alltid ska lämna det här stället med ett leende på läpparna, förklarar Erik Torhall.

Hoppas folk vågar testa

Träningsanläggning kommer att ha öppet alla vardagar klockan 12–21 och lördagar klockan 9–15.

På sikt hoppas man attrahera både skolklasser och företag under dagtid.

– En utmaning blir att få vuxna att våga testa det här. Många tänker nog instinktivt att hinderbana inte är något för dem. Men jag hoppas att folk ska ge det en chans och upptäcka vilken bra träning det är, och framför allt hur kul det är, säger Erik Torhall.

Invigningen är planerad till söndag den 23 september.

– Då har vi öppet för alla. Man får en möjlighet att titta på lokalen och vi kommer även köra parkouruppvisning och guidning i hinderbanan, berättar Elin Lundberg och tillägger:

– Vill man träna så går det också bra.

Pass och träningsgrupper

Alla som har fyllt nio år har möjlighet att anmäla sig till Xflows pass men på träningsgrupperna kan man vara fem år och uppåt, då tillsammans med en ledare. En termin består av tio veckor.

Gym