Annons

Låt bilen stå är årets kampanj för att inspirera kommunens invånare att reflektera över sina resvanor och främja hållbart resande.

Nu söker Jönköpings kommun nio familjer som vill prova på att låta bilen stå under tre månader för att se om de klarar att ändra sina resvanor.

– I utbyte får familjen tillgång till elcyklar, ellådcykel och busskort, säger Olle Gustafsson, projektledare för hållbart resande, i ett pressmeddelande.

– Det kommer vara, och ska vara en utmaning, men vi tror att det är fler och fler som börjar fundera på sitt resande, vad det kostar och hur det påverkar miljön.

Olle Gustafsson och Mattias Bodin är projektledare för hållbart resande.
Foto: Pressbild

Utmaningen genomförs i tre 90-dagarsperioder under 2019–2020. Tre familjer väljs ut för att delta varje period. Den första omgången startar i början av april.

Väljs ut utifrån ett antal kriterier

Det ska finnas minst en vuxen och minst ett barn i familjen och man ska i dag göra flera resor per vecka med bil.

Annons

– Vi vill ha familjer som verkligen vill utmanas att resa mer hållbart, inte familjer som redan i dag bara använder bilen någon gång ibland. Det ska bli ett äventyr för hela familjen, säger Mattias Bodin, som även han projektledare för hållbart resande.

Familjer som tycker att det här låter som en spännande utmaning kan skicka in en intresseanmälan till kommunen, till och med den 3 mars.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app