I november öppnade Pernilla Bertilsson Jönköpings första eventstudio, Rum5, strax intill Munksjöns östra strand. I den centrala citylokalen kan många olika slags event genomföras.

– Rum5 blir ett ben i Smart Media & PR där man som företag kan hyra en lokal för konferenser, ledningsgruppsmöten eller liknande. Det kan handla om att man vill komma ifrån kontorslokalen och få mer en vardagsrumskänsla, berättar Pernilla Bertilsson, som har jobbat som egen konsult i ett och ett halvt år.

Konceptet finns i exempelvis i Stockholm och Göteborg och Pernilla Bertilsson kände att det låg i tiden att även starta upp något liknande i Jönköping.

Det var efter två barn och en tids arbete som tandsköterska som Pernilla Bertilsson fick upp ögonen för mediavärlden. Efter att ha sett en annons om att Stix behövde annonssäljare gjorde hon slag i saken och åkte dit.

Annons

– Jag hade ingen erfarenhet, men lyckades sälja in mig där och fick jobbet på plats. Försäljningen gick bra och jag kände att det här är min grej, berättar Pernilla Bertilsson.

Måste vara dubbelt så bra

När Rix FM och MTG sökte säljare ett år senare sökte hon även det jobbet – och fick det. Rix FM höll då på att starta upp sin verksamhet i flera städer, bland annat i Jönköping, och Pernilla Bertilsson var med från start.

– Det var en rolig tid. Jag fick en två veckors lång utbildning i Stockholm och jobbade där till år 2000. Efter ett tag blev jag stationschef. Jag minns det så tydligt när jag fick frågan. Min kvinnliga chef sa att om jag ville lyckas lika bra som mina manliga kollegor så måste jag vara dubbelt så bra som dem. Det var så då, kanske är det så fortfarande. Att man som kvinnlig chef måste jobba lite extra för att lyckas.

Hon tror också att det handlar mycket om inställning för att lyckas. Hon har alltid fått bra stöttning av sin man under tiden, speciellt när barnen var små.

– Han har alltid trott på mig och ställt upp när jag inte alltid har kunnat sluta klockan fem. Det har varit så viktigt. En del ungdomar i dag hamnar snabbt i ett eget fack och kanske inte alltid tror på sig själva. Men jag brukar säga till mina barn som säger att det är svårt att få jobb inom vissa yrken att du kan lyckas lika bra som vem som helst.

Blev personligt

När Pernilla Bertilsson jobbade på Rix FM var det hård konkurrens med radiokanalen Radio match. Efter misslyckade försök att locka över Pernilla till konkurrenten kom en dag ett obehagligt brev till MTG i Stockholm. Något som till en början såg ut att vara från en kund med en hel del personliga kränkningar.

– Det var en otäck känsla, och jag blev helt kall där inget i brevet stämde. Bland annat stod det att jag sålde bra bara för att jag gick med korta kjolar, vilket jag aldrig gjorde. På den tiden var vår klädkod mer kostym och dressat. Det visade sig att det var en enskild person som skrivit brevet. MTG ville dra in advokater i det hela och göra det till en sak i media, men jag kände att det blev så personligt och ville inte medverka i den processen. Jag tog det beslutet och vi gick inte vidare med det. Samtidigt undrar jag om man hade skickat ett liknande brev om en manlig säljare?

Jobbat på IT-bolag

Pernilla Bertilsson fortsatte med sitt höga arbetstempo och mitt i en separation med småbarn kände hon att hon måste bryta det mönstret. En kortare period jobbade hon därför på ett IT-bolag. Sedan kom IT-bubblan och Pernilla gick vidare som säljledare på TV4 Jönköping och i Borås.

Hon var då gravid med sitt tredje barn Felisia, som hon har med sin nuvarande man. Det var under TV4-tiden som tankarna på att starta en mediebyrå började. Hon hann också med en sväng på Radio Match innan hon startade Smart 2004.

– Idag arbetar Pernilla med nationella varumärken i olika branscher och med olika projekt inom media och pr. En del av arbetet är att uppdatera mig ständigt inom medietrenderna. Jag ska vara expert inom mina områden, när jag träffar kunden. Jag är en person som inte kan sitta still, men så länge det känns kul och jag trivs bra så fortsätter jag med Smart. En dag är aldrig den andra lik. Jag får aldrig tråkigt. Men vem vet vad jag gör i framtiden? Mitt mål är att köpa en lägenhet i Spanien och jobba där emellanåt.Det skulle faktiskt kunna vara möjligt!

Ålder: 47 år.

Bor: I villa på Bymarken som vi har byggt. Uppvuxen i Mullsjö.

Famil..

Ålder: 47 år.

Bor: I villa på Bymarken som vi har byggt. Uppvuxen i Mullsjö.

Familj: Gift med Patrik. Barnen Robin, 25 år, Melinda, 23 år och Felisia, 16 år. Felisia bor hemma, de andra har flyttat till egna boende. Hundarna Kalle och Boss, två Cavalier King Charlies Spaniel. ”Självklart är familjen min trygghet och mitt allt.”

Intressen: Träning, umgås med familj och vänner, promenader med hundarna, resa, inredning, lyssna på poddar, gå ut och äta.

Bakgrund: Arbetat i mediebranschen i 21 år. Har tidigare varit på Rix FM, Tv4, Radio Match och är nu på Smart Media & PR sedan 14 år och hjälper företag med medie -och pr strategier, även eventprojekt. Smart har nyligen fått ett ben till: eventstudion, RUM5 .

Beskriv dig själv: Jag har alltid många järn i elden, är positiv, glad, det händer alltid saker och nya projekt, försöker livsnjuta även under vardagen.”

Detta visste du inte: ”När jag var liten ville jag bli tandsköterska, vilket jag också blev och som jag arbetade ett par år med. Men insåg att det kanske fanns fler yrken för mig.”

Drömmer om: Att köpa en lägenhet i Spanien och jobba därifrån ibland. Och att få ha hälsan i behåll.

Pernilla Bertilsson har gjort mycket under sin karriär. Från att ha jobbat som tandsköterska jobbar hon nu inom media och PR.
Foto: Rebecca Staf

I november öppnade Pernilla Bertilsson Jönköpings första eventstudio, Rum5, strax intill Munksjöns östra strand.
Foto: Rebecca Staf

Pernilla Bertilsson tycker att det är viktigt att våga tro på sig själv.
Foto: Rebecca Staf

Jönköpings första eventstudio, Rum5, har en central citylokal. Där kan många olika slags event genomföras.
Foto: Rebecca Staf

”Det är inga 8-17-tider när man är egenföretagare”, konstaterar Pernilla Bertilsson.
Foto: Rebecca Staf

Pernilla Bertilsson har blivit proffs på logistik efter åren med småbarn, som hon kombinerat med heltidsarbete.
Foto: Rebecca Staf

Pernilla Bertilsson är tacksam att hon fått mycket hjälp av sin mamma när barnen var små och hon jobbade mycket. Nu gläds hon åt att dottern Melinda, 23 år, ska utbilda sig inom försäljning och marknadsföring och därmed går i mammas fotspår.
Foto: Rebecca Staf

Smart Media & PR erbjuder företag att exempelvis ha ledningsmöten i lokalen vid Munksjön. Det blir mer som att ha möte i ett vardagsrum än på ett kontor.
Foto: Rebecca Staf

Rum5 ligger vackert vid Munksjöns strand.
Foto: Rebecca Staf