Annons

Som vi berättat åtalas nu en 57-årig man och hans son för mordet på Råslätt, som ägde rum strax innan jul. 57-åringen har i polisförhör sagt att det varit sonen som hållit i hagelbössan och som avlossat de dödliga skotten i lägenheten på Råslätt.

Sonen vill själv inte säga något om händelsen. Anders Brokelind, som är åklagare i fallet tillsammans med Adam Rullman, väntar nu på att den yngre mannen ska säga något mer när väl rättegången drar igång den 8 maj.

– Vi får väl se om han börjar prata då.

Varför tror du att mannen håller tyst?

– Det kan finnas olika skäl att hålla tyst. Han behöver inte säga något eftersom det inte är hans uppgift att bevisa att han är oskyldig, utan vår uppgift att bevisa att han är skyldig. Men när det finns viss bevisning som säger att han varit på brottsplatsen och när pappan säger att han hållit i vapnet, då har sonen en viss förklarandebörda, säger Anders Brokelind.

En nackdel

Han menar att den yngre mannen borde ha något att berätta att slå tillbaka mot det pappan säger om han är oskyldig.

– Annars kan tystnaden ligga honom till last. Det är självklart en nackdel att hålla tyst i det här fallet. Det är sällan som helst oskyldiga inte säger något, menar Anders Brokelind.

De är släkt med varandra. Det kan inte vara ett skäl att hålla tyst?

– Det är upp till var och en att tolka.

Annons

Fem rättegångsdagar plus en reservdag har avsatts till Råslättsmordet, vilket anses vara ganska normalt vid en mordrättegång. Ett tiotal personer ska höras och det finns också en omfattande teknisk bevisning, bland annat i form av klädesundersökningar, dödsfallsundersökning och obduktionsprotokoll.

”Gått snabbt”

Anders Brokelind tycker att det har gått snabbt från att mordet begicks till att de misstänkta kunde gripas och nu åtalas för brottet.

– Det är normalt att det tar lite tid när man ska höra många människor, ställa det folk säger mot varandra och gå igenom allt som hänt, säger han.

Kvinnan, som nu åtalas för underlåtenhet att avslöja mord, förekom också tidigt i utredningen. Hon är en vän till den misstänkte 57-åringen och ska ha befunnit sig i lägenheten när vapnet placerades där.

Hon lämnade oriktiga uppgifter när hon larmade, därav att hon nu också åtalas.

Bägge kan dömas

Även om den yngre mannen inte säger något, så tror Anders Brokelind att de bägge männen ändå kan dömas för mord.

– Det finns olika alternativ. De skulle bägge kunna dömas. Eller så döms en och den andre för medhjälp. Det kan också bli så att bägge döms för medhjälp om det inte går att bevisa vem som sköt. Självklart skulle de bägge kunna frias också, men det vore ju inte så bra.

Att det på olika håll har spekulerats kring organiserad brottslighet bakom mordet är något som Anders Brokelind menar bli något för de misstänkta att själva kommentera i rätten.