Annons

Försäljningsinkomsterna gick till KFUM:s ungdomsverksamhet. Hurra vad bra - tycker jag. KFUM är Jönköpings äldsta förening, den bildades 1855.

På kvällen kom jag sent i säng. Och John Blund lät vänta på sig, men efter några timmar, så somnade jag och hade en underbar dröm, som följer här:

“Jag drömde att politikerna i Jönköpings kommun beslutat sig för att lägga planerna på en konsthall i Tositos lokaler nära Munksjön i papperskorgen. Nu beslutade kommunfullmäktige att den nya konsthallen ska finnas i Huskvarna gamla stadshus.

Jag var på plats under invigningen, som ägde rum den 19 april 2020 - samma dag som min 60-års dag. Min födelsedag skulle firas hos Frälsningsarmén på Tegnergatan i Huskvarna denna dag, men jag firade jag den dagen innan - en dag för tidigt; för att hinna vara med vid invigningen av den nya konsthallen.

Annons

Fågelberg inledde invigningen, genom att hålla ett tal som få kommer att glömma. Det blev “Fire-stämning” i lokalen. Brand Johan fällde en glädjens tår när han tog sin kaffetår. Han sa: “Att det blev en permanentutställning med Calles verk är en seger för Huskvarna. Äntligen får Calle ett erkännande, som han så väl var värd. “

Åke Johansson var en annan av gästerna. Och han sa:” Det är en stor dag idag, inte bara för kommunen som helhet, utan även för Huskvarna. Namnet Huskvarna är känt i stora delar av världen, så det underlättar marknadsföringen. “

Åke fortsatte med att säga:“ Nu tror jag inte att det blir något Huskvarna parti, som bildas före nästa val”.

KD-Alf var på plats och överlämnade en polkagris av keramik, för att uppmärksamma deltagarna på att Gränna är granne med Huskvarna. Han tog fram sin saxofon och spelade O’ Store Gud. För sången stod Acko Ankarberg Johansson, folkbildaren och politikern som sedan många år bor i Huskvarna.

Jönköpings egen August Palm, Peter Persson sa: “ Arbetarrörelsen har betytt mycket för att sprida kunskap om konst genom folkbildningsorganet ABF. Och han nämnde också att konstklubbarna på arbetsplatser har bidragit till att konstintresset och kunnandet om konst är högre i Sverige, än exempelvis Frankrike, där bildningen ofta inryms i de högre sociala skikten.

Pingvinerna från Ordenssällskapet Par Bricole var på plats. “Pingvinen” Bernt Lindqvist sa att “det är värdefullt att gamla stadshuset nu blir en mötesplats för oss alla”.

Kai Rehn, mästerfotografen var också på plats och tog 200 bilder på två timmar från invigningsceremonin. Han gladdes åt att fotograferna också skulle få plats för utställningar i de nya lokalerna.

Foto räknas som en del i konsten. Han uttryckte också sin uppskattning för att han skulle få vara den först fotografen som ställde ut. Rubriken för hans utställning är “Med kameran som vapen”. Och det är redan klart att sossarnas f.d. partiledare Ingvar Carlsson ska inviga utställningen.

Landshövdingen Helena Jonsson var också med vid invigningen. Och hon gladdes åt att en kommande utställning ska göras om “Bonden och Konsten”.

Katolska kyrkans kardinal Anders Arborelius passade på att delta i invigningen. Han sa att han är glad att en kommande utställning ska handla om Vätterns framtid. Rubriken är hans egen slogan för Vätterns framtid: “ Vättern for ever”.

Håkan Axelsson bjöd på en fin buffé dagen till ära. Solveig Bergström tappade sin tårtbit på golvet. Håkan såg till att hon snabbt fick en ny tårtbit.

Stig Jonsson och hans fru Gerd var också där. “Detta är en seger för Huskvarna”, sa Stig. Gerd sa: “ Detta är en seger för konsten”.

Husqvarna AB lämnade över en check på 10 miljoner, att användas i verksamheten. De meddelade också att de varje år kommer att sponsra verksamheten med 10 procent av sin vinst i bolaget. Redan idag sponsrar de idrottsföreningarna i Huskvarna.

Christer Möller spelade dansmusik, som en avslutning på invigningsceremoni.

Åke Johansson var snabb med att bjuda upp Christina Hamrin till dans. Och JP:s fotograf rusade fram och tog bilder, att publiceras i morgondagens JP.

Lennart “Pyllen” Augustsson tog en svängom med sin vän Monica Nodbrant.

Själv fick jag nöjet att dansa med Sonja Fogelberg. En dröm som jag haft länge; gick nu i uppfyllelse. “

Nu vaknade jag…vilken dröm som jag nu vill ska bli verklighet - dagens sanning.

Det är därför som jag fattade pennan för att skriva det här debattinlägget. Det är dags att kommunen får fokus på Huskvarna. Det var bedrövligt att i valrörelsen se att det bara var ett enda parti som var på plats på Esplanaden, nämligen sossarna.

Huskvarnapolitikerna verkar ha somnat in. Det skulle inte förvåna mig om vi inför nästa val får ett Huskvarnaparti, om inget händer.

Jag tycker att lokalerna för en konsthall ska ägas av kommunen eller av kommunens bolag. Därför är Huskvarna gamla Stadshus en lämplig plats för en konsthall.

Det gamla Stadshuset ska enligt min uppfattning inrymma en verksamhet, så det blir ett folkets hus - en plats där medbrogarna kan vistas och uppleva miljön.

En stiftelse föreslår jag bildas som ska stå bakom konsthallen. I den kan ingå Jönköpings kommun, Huskvarna JaViist och studieförbunden.

Jag påminner om att hembygdsrörelsen står bakom länsmuseet. För att få en folklig förankring av verksamheten i en ny konsthall, så är studieförbunden nyckeln till att få engagemang från olika föreningar och olika människor. Huskvarna konsthall ska vara mångfaldens hus. Och för att lyckas med det kan studieförbunden bidra till att det blir mångfald som råder- något annat vore enfald.

Det ska finnas en restaurang där. Ett förslag är att låta restautören Håkan Axelsson ta ansvar för detta. Centralbageriet kan få driva ett cafe i lokalerna.

Det ska finnas studierum och andra lämpliga lokaler lämpliga för att studieförbunden ska kunna anordna folkbildningsaktiviteter inom konstområdet.

Det ska också finns utrymme i entrén för att låta olika konstnärer stå och måla. Det kan också finnas möjligeheter till att låta medborgarna vara med och måla olika tavlor.

Det påminner mig om när jag själv 1987 var i New York och fick sätta händerna i olika färgburkar och vara med och få fram en protest mot Donald Tramp, som då var en känd affärsman, som inte direkt tog hänsyn till folket.

Det påminner mig också om när Gunder Höög en gång var på Högskolan när ABF ordnande temadagar. Då fick besökarna chansen att vara med och måla en tavla. Den tavlan hänger fortfarande kvar i retaurangen på Högskolan för Lärande och Kommunikation. En av de som var med och målade tavlan var Kai Rehn.

När en majoritet i kommunfullmäktige bestämde sig för att gå vidare med Jordbrovallen-projektet, så verkade det finnas obegränsade resurser helt plöstligt i kommunens kassakista.

Nu när man valt en smalare väg för en ny fotbollsarena bör det finnas möjligheter till att i ordningsställa en konsthall. Men politikerna får inte glömma att tillskjuta rejält med verksamhetssmedel.

Till politikerna i vår kommun skriver jag nu: “Gör nu inte självmål när det gäller konsthallen, det är bättre att göra mål. Och en vinnare blir man om man lägger konsthallen i Huskvarna gamla stadshus.”

Sätt inte svansen i rävsaxen; genom att hyra lokaler av en privat fastighetsägare. Tänk otäcka tanken om landstinget skulle valt att hyra lokalerna för Spira-huset av en privat aktör.

Jag minns också när Moderaterna för många år sedan ville sälja Värnamo sjukhus och sedan hyra det av en privat ägare. Jag var moderator vid ett möte om Viktiga vägval i vården. Om jag minns rätt, så var det bara tre personer i den fullsatta lokalen som röstade för det förslaget.

Konsten är en del av yttrandefriheten - det fria ordet. Helt enkelt en del av folkbildningen. Verksamheten ska vara fri som en fågel - den ska stödjas - men inte styras - av kommunen.

Se nu mitt debattinlägg som en start på en diskussion om och hur en konsthall i Huskvarna gamla Stadshus - kan vara en del av framtiden - inte bara för Huskvarna - utan hela kommunen.

Hans Mannefred

Folkbildare/fristående samhällsdebattör