Annons

Vill man spara energi är de mest verkningsfulla åtgärderna att dels se över själva uppvärmningen, dels att kontrollera och åtgärda värmeläckage. Men innan man börjar är det en god idé att rådfråga experter på olika områden, så att man får ut mesta möjliga effektivisering och besparing för pengarna.

Dessutom kan man göra mer skada än nytta på huset om man till exempel blandar material som inte ”trivs” ihop eller förstör nödvändig ventilation i huset.

Varje hus unikt

– Varje hus är unikt och det innebär att du kanske inte ska göra som grannen gjorde, säger Malin Brandt Smedberg på Energicentrum A6.

En bra början kan vara att göra en termografering av hela huset. Då syns tydligt var värmen läcker ut och kölden kommer in. Sen kan man sätta in åtgärderna där bäst behövs.

Vinden kan vara ett sådant ställe. På äldre hus är den ofta isolerad med såg- eller kutterspån.

– Det packas ihop med åren och isolerar då sämre, säger Peter Lameksson.

Men kolla med fackmän vilket material som är lämpligt att tilläggsisolera med. Det samma gäller för fönster, vindsluckor och dörrar, samt området runt omkring dem.

God ventilation

En sak som är mycket viktig när huset tätas och isoleras om är att det inte blir för tätt. Det måste finnas en god ventilation så att inte fukt stängs in.

– Äldre hus byggdes en gång genomtänkt för att kunna andas. Det är bra för huset men också för den personliga hälsan. Murstocken spred värmen och det fanns kanaler för självdrag, säger Peter Lameksson.

Annons

Fast detta system har satts ur spel när man till exempel har bytt ut kakelugnar och järnkaminer mot direktverkande el. Då behövs nya sätt att få en fullgod ventilation.

Numera vill man helst byta igen och bli av med den ineffektiva direktverkande elen för att få ner elförbrukningen. Då finns det många alternativ att titta på och utvecklingen av nya, effektiva produkter går rasande fort.

Vattenburet

Har man inte vattenrör och element indraget kan till exempel en modern pelletskamin, med inbyggd fläkt, vara ett alternativ.

– En fördel med dem, jämfört med en vedkamin, är att de kan programmeras och man kan ställa in önskad temperatur. Dessutom kan man lämna dem och åka hemifrån - det gör man inte med en braskamin, säger Peter Lameksson.

Ett annat alternativ kan vara en luft/luftvärmepump, som är ett bra komplement till elvärmen.

Man kan också välja att dra in rör och byta element för att konvertera till ett vattenburet system. Fast det kostar en del.

– Man kan räkna med minst 6 000 kronor per element, säger Peter Lameksson.

Sol är framtiden

Dessutom tillkommer kostnad för installation av energikälla - exempelvis för pellets, jord- eller bergvärme eller solenergi.

– Solenergin är ändå framtiden, konstaterar Peter Lameksson.

När det gäller solenergi har utvecklingen gått väldigt snabbt de senaste åren. Det kommer ständigt nya, effektivare produkter och priserna på exempelvis solceller sjunker.

Med solcellspaneler på taket och/eller fasader kan man nästan bli helt självförsörjande på el - till och med kunna leverera överskott ut till elnätet. Man kan börja i mindre skala och sedan enkelt bygga på med fler paneler om man så önskar. Med 20 kvadratmeter solceller får man ut 3 000 kwh/år. Livslängden på solcellerna beräknas till 30-40 år.

Det finns också flera olika alternativ för att låta solvärme värma upp varmvattnet, åtminstone under den ljusa halvan av året.

Ett tips är att själv göra ett besök på Energicentrum A6. Där kan man få råd och med egna ögon se vilka alternativ som finns att välja på.