Annons

- Jönköpings kommun måste spara. Det är den bistra verkligheten, men man vill även göra satsningar, denna gången är det kulturen som ska få lite guldkant, säger Carin Berggren moderat kommunalråd.

En generell besparing på en procent läggs på alla kommunala verksamheter, dock med några undantag. De som undantas från sparkraven är förskolorna, särskolorna och andra särskilda stödgrupper samt kulturskolan. Alliansen säger än så länge nej till en skattehöjning, något som oppositionen förordat. Däremot så flaggas det för att frågan kan bli aktuell under 2018 och 2019.

Bibliotek på Österängen och i Norrahammar

Just kulturen och kulturskolan är alltså vinnarna i nästa års budget.

– Vi satsar fyra miljoner kronor extra på kulturen, berättar Berggren. Vi satsar på verksamhetsutveckling av allmänkulturen. Österängens bibliotek kommer inte att läggas ner, däremot ska vi titta över lokalerna, de är inte ändamålsenliga idag. Det kan även bli aktuellt med ett nytt bibliotek i Norrahammar.

Annons

– I samband med att det byggs nya bostäder och förskolor så bör det även finnas plats för ett nytt bibliotek.

Kulturgalleria på Tändsticksmuseet

På Tändsticksområdet planeras för en ny kulturgalleria. Gamla Starcenter byggs om till en kulturgalleria där kulturella och kreativa näringar ska kunna samlas.

– Vi hoppas att det i den nya gallerian kan samlas kreativa människor som kan skapa utbyten och samverkan. Kulturgallerian är ett led i att utveckla Tändsticksområdet och från och med nästa år ska man kunna hyra in sig i gallerian.

Rosenlunds herrgård håller ju på att renoveras, den ska sedan föreningar och privatpersoner kunna hyra.

– Det är klart att vi ska kunna ha advent i herrgården, det kan handla om konstutställningar eller kanske borgliga vigslar.

Gymnastikhall i Huskvarna

Den kommande fotbollsarenan var inte med i budgeten, den bereds vid sidan om. Men det står klart att man vill satsa på en ny gymnastikhall i Huskvarna, en hall som är byggd för just gymnastik, med högt i tak och gropar för trampoliner med mera. Den ska placeras bredvid den nuvarande sporthallen i Huskvarna

Socialdemokraterna sågar budgeten.