Annons

Sofia Hägg, med rötterna i Västerås, lämnade Västmanland redan vid 15 års ålder för att söka lyckan uppe i Norrbotten, närmare bestämt på Luleå Basketgymnasium.

Den dryga 170 cm långe pointguarden har totalt sju guld – tre USM-guld och fyra SM-guld – under sina dryga sex år i Norrbotten. Den senaste säsongen startade hon i lite drygt hälften av de 31 matcher hon fanns tillgänglig och snittade drygt 18 minuter per match. Hon har dessutom 106 ungdomslandskamper på meritlistan.

Men nu lämnar hon Norrbotten för ett ettårsavtal med Wetterbygden Sparks, som är nykomling i SBL.

Befinner sig i Luleå

– Nu ser jag fram emot en ny utmaning och det ska bli väldigt roligt att få representera Wetterbygden Sparks nästa säsong. Jag har fått intrycket att det är en ambitiös och seriös förening med en tydlig målsättning. Jag har dessutom spelat för “Frasse” (coachen Francisco Pinto) i U20-landslaget vilket känns som en trygghet. Jag tror att Wetterbygden Basketball är en perfekt miljö för mig att växa i som basketspelare och jag ser verkligen fram emot vad nästa säsong kommer bjuda på. Jag är en spelare som gillar att spela med fart och jag bidrar alltid med ett intensivt försvarsspel och min stora målsättning är att ta ett stort ansvar och försöka leda mitt nya lag därute på plan, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Sofia Hägg befinner sig fortfarande uppe i Luleå och förväntas ansluta till sitt nya lag först i samband med säsongsuppstarten i början av augusti.

"Försöka vinna mark"

Wetterbygden Basketballs sportchef, Dennis Aulander, är både glad och lättad.

– Vi har hela tiden sagt att vi vill försöka vinna mark i Basketsverige med rätt sorts metod och rätt metod i detta fall är att återigen kunna plocka in en ung svensk talang och ge henne förtroende för att kunna fortsätta sin utveckling hos oss och att vi på både lång och kort sikt kan vara med och skörda dessa framgångar. Självklart vill vi under denna process försöka vilja vinna så många basketmatcher som möjligt vilket vi också bedömer att vi har möjligheten att göra med den trupp vi nu försöker sätta samman. Det ska onekligen bli spännande och se vad Sofia Hägg och Ebba Sjökvist kan åstadkomma tillsammans på pg-positionen i SBL, säger han i pressmeddelandet.