Annons

Just nu pågår Sveriges största mässa för Sportfiskare på Elmia i Jönköping. 15 000 besökare väntas komma till mässan, som arrangeras för trettonde gången. Det är femte gången den hålls i Jönköping.

Enligt Statistiska centralbyrån finns det 1,6 miljoner fritidsfiskare i åldern 16-80 år. En tredjedel av fiskarna är kvinnor och det är också en grupp som ökar. Samtidigt pågår också satsningar för att få yngre att börja fiska.

– Vi försöker stötta trenden att fler kvinnor upptäcker sportfisket. Trenden är även att fler investerar i tyngre och dyrare utrustning. Det sker en ökad försäljning av dyra sportfiskebåtar och specialspön, berättar Andreas Ollinen, kommunikationschef på Sportfiskarna, som drar slutsatsen att det helt enkelt blivit mer trendigt att sportfiska.

Pär Lindberg, produktchef på SBU sportfiske, tror att det är spridningen av bilder på fiskande tjejer som har bidragit till att intresset för sportfiske fått spridning bland kvinnorna.

Rekordgädda visas

Annons

Fiskeguiden Ove Johansson har Vättern och Vänern som arbetsplats och han märker att förra årets nyslagna svenska rekord när det gäller gädda även har påverkat honom, trots att han egentligen är inriktad på lax, öring och röding.

Det var 1 april förra året som Fredrik Johansson från Enköping lyckades fånga en gädda på 21,07 kilo i Vättern. Gäddan har återskapats i form av en modell, som också visas upp under mässan.

Finns potential

Det uppges finnas mycket gädda i såväl Vättern som Munksjön och överhuvudtaget ser Ove Johansson att det finns utrymme för fler fiskare på Vättern.

– Den största handbromsen tror jag är att det handlar om en stor investering, men det finns absolut ett underlag för att utveckla fisketurismen, säger han.

När det gäller lax, öring och röding menar han att ingen i Europa kan konkurrera med det som finns i Sverige. Laxen i Vättern kommer från början från Vänern, men sedan de planterades in i Vättern har de blivit betydligt större.

Jordbruksverket, som har en egen monter på sportfiskemässan, kan visa på hur de jobbar för att främja utvecklingen av sportfiske. Sedan 2013 har de en strategi att utveckla fisket och de kunde för besökarna berätta exakt vad som gjorts under året.

Missa inte filmen med intervjun med Kent Sevén, en av besökarna på sportfiskemässan.