Hemstädfirman i K2 Comfort i Habo har den senaste tiden hamnat i rejält blåsväder sedan P4 Jönköping granskat dem och avslöjat låga löner och dåliga arbetsvillkor. Företaget hävdar att man betalar avtalsenliga löner, något som inte verkar stämma. Istället hyr man in personal från en polsk firma och de anställda får då enbart 65 kronor i timmen.

Annons

– Jag fick 65 kronor i timmen. Jag vet att det är orättvist men det är dubbelt så mycket som jag får i Polen och jag har själv skrivit under och accepterat avtalet, berättar Urszula Cendrowska, för P4 Jönköping. Hon är en av de kvinnor från Polen som hemstädföretaget K2 Comfort i Habo hyr in via det polska bemanningsföretaget Perfect Job.

Vägrar kollektivavtal

Cendrowska tjänade 500 kronor i månaden som utbildad lärare i Polen. I Sverige tjänar hon det dubbla som städerska. Men 10 000 motsvarar bara 65 kronor i timmen, ungefär hälften av vad man borde tjäna enligt avtal i Sverige.

Ägaren av K2 Comfort säger i ett mejl till radion att man betalar kollektivavtalsenliga löner och att anledningen till att man hyr in personal är att det är brist på arbetskraft i Sverige. Facket har velat skriva ett kollektivavtal med K2 Comfort, men de har hittills vägrat.

Läs mer här:

Prisat företag i blåsväder

Kommunen kräver svar från städbolag