Den 25-27 april arrangeras Yrkes-SM i Uppsala. Ett arrangemang för gymnasieelever som går en yrkesutbildning i ett av de 59 olika yrkena som är representerade.

Från Jönköping är det fem elever som deltar. Mathias Häll, Industritekniker, Oliver Svensson golvläggning, August Henriksson och Oscar Linden, väg och anläggning och maskinförare som Marcus Norberg från Bäckadalsgymnasiet kommer tävla i. Han ägnar just nu två och en halv dag i veckan av sin skoltid att förbereda sig inför SM.

Vad tränar du på nu inför SM?

- Jag staplar däck, teknikövningar och redskapsbyten. Vi vet inte exakt vad det är för moment som kommer vara under tävlingen, men om man kollar på tidigare år så har det varit att flytta hinkar med vatten i, köra dem över ojämnheter, flytta pallar, krossa ett ägg med lastare och stänga en tändsticksask, säger Marcus Norberg.

Annons

Vad är dina förväntningar på tävlingen?

- Självklart så vill man ju vinna. Sen vet jag ju att alla andra som är med är jätteduktiga och det är svårt när det är såna här precisionsövningar, det räcker ju med att man har en dålig dag så är det kört, säger Norberg.

Får en plats i Yrkeslandslaget

Det förra Yrkes-SM anordnades 2016 i Malmö då 22 000 personer besökte evenemanget. Vinnarna från varje yrke får en guldmedalj och de flesta även en plats i Yrkeslandslaget. Det här året blir ett rekordår för både antalet yrken som de tävlas i och antalet deltagare.

- Det är fantastiskt roligt att vi har så många som 59 olika yrken representerade under SM. Det är viktigt att Yrkes-sm inte bara handlar om tävlingarna, utan att besökarna också har möjlighet att prova-på och få information om utbildningssystemet, branschernas behov och karriärvägar, säger Patrik Svensson tävlingsansvarig vid WorldSkills Sweden i ett pressmeddelande.