Annons

Musikhjälpen 2018 samlar in pengar enligt temat "Alla har rätt att funka olika", för att lyfta människor med funktionshinder då många stängs ute och osynliggörs.

Den 10 december inleds årets upplaga av programmet som sänds i SVT och Sveriges Radio. Men innan dess arrangeras Spelhjälpen i Jönköping. Under fem dagar, 4-8 december, kommer tre programledare låsa in sig i en bur för att spela musik och arrangera tävlingar. De insamlade pengarna kommer sedan skänkas till Musikhjälpen.

Spelhjälpen drogs igång av Andreas Westman, som tillsammans med Alexandra Östhed och musikern Eddie Wheeler, som själv sitter i rullstol, kommer vara programledare. Buren kommer vara på Hovrättstorget.

– Det är mycket att förhålla sig till, men vi har löst rätt mycket nu och jag är jättestolt över hur vi fick ihop programledarna. Vi täcker så mycket bredd, det är som Eddie har sagt, vi är redan bättre än Musikhjälpen. De har inte samma bredd när Eddie är med eftersom vi är mer på gräsrotsnivå då, säger Andreas Westman, till Jnytt.

Annons

"Känns mer intressant"

Andreas Westman och Alexandra Östhed är på plats i Smedens lokaler i Smedbyn, Huskvarna, när Jnytt tittar förbi. Westman uppger att han alltid varit intresserad av att göra roliga saker.

– Det har väl inte alltid varit helt lätt att passa in i kommunala verksamheter. Jag hade ett stort digitalkulturprojekt i Jönköpings län, Spelarena, och efter det valde jag att starta eget. Spelhjälpen fanns som dröm redan då och vi har haft en del genom dreamhack. Men Spelhjälpen Jönköping känns mer intressant, sen finns det på andra ställen också, men vi har inga problem med det eftersom det hjälper Musikhjälpen på samma sätt, säger Westman, som alltså får sällskap i buren av Alexandra Östhed.

– Jag halkade in lite på ett bananskal i förra veckan. Jag jobbar på Ikea och är fackligt aktiv, sen är jag med i en podd som vi spelar in här och det var längs den vägen jag lärde känna Andreas.

– Musikhjälpen är en fantastisk uppoffring i att uppmärksamma olika utsatta grupper, fortsätter Alexandra Östhed.

Från första början var tanken att Spelhjälpen skulle hålla på med spel, men Andreas insåg att det var ett smalt ämne och kunde bli tråkigt i fem dagar. Nu kommer det även bli andra aktiviteter runt buren.

– Det är klockrent med Alexandra och Eddie och att vi jobbar jättemycket ihop med Smeden och Husqvarna FF. För då får vi med den andra biten också, den fysiska idrotten, eller köttsporten som vi säger, skrattar Westman.

Går att önska musik

Ett preliminärt program för dagarna i buren hoppas programledarna kunna släppa på torsdag i nästa vecka. Precis som i Musikhjälpen kommer privatpersoner som går förbi buren kunna önska musik.

– Och så hoppas vi att folk kommer förbi och vill göra saker och utmana varandra, säger Alexandra.

Det kommer vara en livesändning som visas utan paus på Youtube och Facebook. Andreas Westman säger att utmaningen just nu ligger i att få tag på företag som vill vara med och auktionera ut saker.

– För riksradion är det enklare att nå ut, vi måste få folk att komma till oss och att de sprider ordet. Det är många som vill vara med när vi ringer runt och det är jätteroligt.

Hur kommer ni lösa den praktiska biten, mat och toalett?

– Haha, vi har inte pratat jättemycket om det. Men det finns inga regler utan vi skapar ju detta själva nu i Jönköping för första gången. Vår prio har legat på en bra livesändning med bra ljud och bild. Det handlar om att få igång folk så vi kan fortsätta även andra år.

– Dygnet nu går åt till att ringa runt till folk och alla vill ju göra något och alla säger ja. Detaljer som hur vi sover i buren blir lite speciellt för oss och inte samma sak. Vi ska försöka hålla oss som Musikhjälpen, men vi får väl se hur det blir, avslutar Andreas Westman.

Under Spelhjälpen kommer programledarna ta över Destination Jönköpings instagramkonto. De kommer även löpande presentera artister och gäster på sin hemsida och Facebook.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app